Napsugár-díj Horváth Szilvia Viktóriának

Horváth Szilvia Viktória (II. A)

Ahogy szinte minden más rendezvény, ebben a tanévben a versenyek is a virtuális világba költöztek. Ez történt a Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versennyel is.

Országos mesemondó versenyt 20 éve szervez a Napsugár gyermeklap, 2010-től pedig az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen indították útjára a Ballada- és Mesemondó Versenyt, melyhez három évvel később a balladaéneklők is csatlakoztak.

A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, az elemista kisdiákoknak pedig a népmesék csodálatos tárházából kell kiválasztaniuk az egyéniségükhöz legjobban illő alkotást.

A megyei szakaszra október 22-én került sor, ahol iskolánkat két másodikos tanuló, Horváth Szilvia Viktória és Veres Roberta képviselte. A két ifjú mesemondó A félig nyúzott bakkecske és A rest menyecske című meséket mondta el a számítógép kamerája előtt (de még az iskolában), ahol a kommunikációs platformon több kisdiák várta izgulva a sorát, és a zsűri is figyelmesen hallgatta az „éteren” érkező szebbnél szebb meséket. Végül az öt továbbjutó között ott volt Horváth Szilvia Viktória is, és a mesemondását filmre rögzítve kellett eljuttatni a Napsugár szerkesztőségébe.

A szervezők még reménykedtek, hogy (a járványügyi szabályoknak megfelelően) november 13. és 15. között megtarthatják A Magyar Nyelv Napjai rendezvényt, melynek keretében került volna sor a Kriza-verseny döntőjére is. Sajnos a járvány miatt a versenyzők nem utazhattak Sepsiszentgyörgyre, csak a felvételeik bizonyították, hogy mennyire szeretik a mesét, és milyen szépen el is tudják mondani azt.

A Napsugár szerkesztősége által felkért zsűrik értékelték a beküldött felvételeket, és november 19-én nyilvánosságra hozták az eredményeket. (Ezeket IDE kattintva tekinthetjük meg.) Nagy örömünkre, iskolánk és osztályunk képviselője Napsugár-díjat kapott. Gratulálunk, Szilvike! Reméljük, jövőre már minden lelkes anyanyelvápoló személyesen is elutazhat erre a versenyre, és együtt ünnepelheti a Magyar Nyelv Napjait.

Alább a Napsugár-díjas mesemondás videofelvételét is közzétesszük, a szülők engedélyével.