Érettségi eredmények, az óvások előtt

Ma, június 30-án délelőtt tették közzé a tanügyminisztérium honlapján a 2020-as érettségi nyári vizsgasorozatának eredményeit, s ezzel egyidőben az iskolákban is kifüggesztették azokat. A nyolcadikosok képességvizsgájához hasonlóan, a vizsgázók adatai ezúttal is kódolt formában jelennek csak meg. A diákok az általuk megkapott kódok alapján férhetnek hozzá eredményeikhez.

Ahogy azt korábban már jeleztük, a Csiky Gergely Főgimnázium összesen 57 diákja (43 idei, 14 korábbi végzős) iratkozott be az érettségire, hiányzó nem volt. A vizsgázók közül 35-en értek el átmenő jegyet, 22-en megbuktak. Ez 61,40 %-os átmeneteli arányt jelent. (Tavaly 56,06 % volt az eredmény, az óvások előtt.) Az idei 43 csikys végzős közül 31-en vizsgáztak sikeresen, ez 72,09 %-os átmeneteli arányt jelent (a tavalyi érték: 59,01 %), a 14 korábbi végzős közül pedig 4-en jutottak át sikeresen a megmérettetésen, ez 28,57 %-os átmeneteli arány (a tavalyi érték: 20,00 %). Országos szinten az érettségizők 62,9 %-a vizsgázott sikeresen, az idén végzettek körében 71,4 %, a korábbi végzettek körében pedig 25 % az átmeneteli arány.

3 diák ért el 9-es feletti (sőt, 9,50-hez nagyon közeli) átlagot, további 9 diák pedig 8-as felett teljesített. Említésre méltó, hogy 7 diák a maximális 10-est, további 18 diák pedig 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot ért el magyar nyelv és irodalomból. A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgyból (matematikából) 3-an értek el 9-es feletti osztályzatot. 7 darab 10-es és további 16 darab 9-es vagy 9-es feletti osztályzat található a szaknak megfelelő választható tantárgynál, konkrétan anatómiánál, földrajznál és informatikánál.

Ami a bukások okát illeti:

– 2 diák minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de 25 századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlag alatt maradt a végső jegye;

– 10 diák román nyelv és irodalomból, 4 diák matematikából, 6 diák pedig románból és matematikából vizsgázott sikertelenül.

Ma, kedden 16–20 óra között, illetve július 1-jén, 8–12 óra között lehet benyújtani az esetleges óvásokat, majd azok elbírálása után a végleges eredményeket július 5-én, vasárnap teszik közzé.

A Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek eredményeit ITT tekinthetjük meg. Részletes statisztikát az osztályonkénti átmeneteli aránnyal és további adatokkal a végleges eredmények kifüggesztése után közlünk itt, a weblapon.