Érettségi eredmények, az óvások után

Július 5-én, vasárnap délben közzétették a 2020-as érettségi nyári vizsgasorozatának végleges eredményeit. Az óvások elbírálása nyomán eggyel több, tehát 36 sikeres érettségizőnk van a vizsgasorozatra beiratkozott és azon megjelent 57 diák közül, s ez 63,15 %-os átmeneteli arányt jelent. A 43 idei végzős közül 32 vizsgázott sikeresen, ez 74,41 %-ot jelent.

Összesen 18-an nyújtottak be óvást a román jegyük növelésére, s ebből 10-et bíráltak el pozitívan (5 esetben igen nagy mértékben növekedett a jegy), 4 diák pedig a matematika jegyét óvta meg, de csak egyikük sikeresen, viszont esetében sem eredményezve komoly változást.

A statisztika a következőképpen változott: az összesen 57 beiratkozott diák (43 idei, 14 korábbi végzős) közül mindenki megjelent a vizsgán, s közülük 36-an értek el átmenő jegyet, 21-en megbuktak. Ez 63,15 %-os átmeneteli arányt jelent. Az idei végzősök átmeneteli aránya 74,41 % (43 diák közül 32 vizsgázott sikeresen), a korábbi végzősöké pedig 28,57 % (14 diák közül 4 vizsgázott sikeresen). A sikeresen vizsgázó csikys diákok átlaga 7,42. A tanügyminisztérium tájékoztatása szerint országos szinten az érettségizők 64,5 %-a vizsgázott sikeresen, az idén végzettek körében 72,9 %, a korábbi végzettek körében pedig 27,7 % az átmeneteli arány. Ez az elmúlt hat év leggyengébb átmeneteli arányának számít.

A Csiky Gergely Főgimnázium összesen 3 diákja ért el 9-es feletti átlagot, valamennyien a XII. A osztályból: Spir Rebeka Petra (sikeres óvás nyomán 9,66, a korábbi 9,41 helyett), Naschauer Kinga Beatrix (9,48) és Mészáros Letícia Izabella (9,47). További 10 diák 8-as felett teljesített.

Ahogy azt korábban is megírtuk már, 7 végzős diákunk a maximális 10-est, további 18 diák pedig 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot ért el magyar nyelv és irodalomból. A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgyból (matematikából) 3-an értek el 9-es feletti osztályzatot. 7 darab 10-est és további 16 darab 9-est vagy 9-es feletti osztályzatot értek el diákjaink a szaknak megfelelő választható tantárgynál, konkrétan anatómiánál, földrajznál és informatikánál.

Egy korábbi végzősünk minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de 25 századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlag alatt maradt a végső jegye. Összesen 10 diák román nyelv és irodalomból, 6 diák matematikából, 4 diák pedig románból és matematikából vizsgázott sikertelenül.

A csikysek részletes eredményeit a tanügyminisztérium honlapján IDE kattintva nézhetjük meg, az osztályokra lebontott átlagokat tartalmazó táblázatokat pedig ITT találjuk meg. A tanügyminisztérium által az országos eredményeket feldolgozó statisztikák egy része ITT érhető el.

Gratulálunk a sikeres érettségizőknek! Jó pihenést és sikeres pályaválasztást!

Az őszi vizsgasorozat pontos menetrendjét még nem véglegesítették. Mihelyt közzéteszik a pontos dátumokat, itt, a weblapon is közölni fogjuk azokat.