Még „karanténban” is dobogón végeztek a csikys diákok

A Csiky Gergely Főgimnázium csapata idén is szép eredményt ért el a Problema Solvenda történelem versenyen, amit a kolozsvári Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers közösen szervezett. A Frigyes angyalai csapat (Fábián Zsanett, Mureșanu Erika és Csáki Frigyes a X. A osztályból) még februárban nevezett be erre a versenyre, Muntean Tibor történelemtanár vezetésével.

A diákok nagy izgalommal várták az online selejtezőt, ami két fordulóból állt. Az első fordulóban különböző matematikai és logikai feladatokat kellett hogy megoldjanak, míg a másodikban egy fogalmazást kellett hogy írjanak egy történelmi eseményről. Mindkét forduló feladataira 60-60 perc állt rendelkezésükre. Ezt a selejtező eredményhirdetése követte, ahol a csapat megtudta, hogy sikeresen bejutott a Kolozsváron megszervezendő elődöntőre és döntőre… de az a járványhelyzet miatt el lett halasztva.

Az elődöntőt és a döntőt a szervezők május 15-re halasztották, és úgy döntöttek, hogy a Zoom platformot használva online tartják meg. A diákok már nagyon várták, hogy megkapják az esettanulmányt, amit a szervezők május 11-én osztottak szét. 72 óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy egy történelmi problémára megoldást találjanak, amit egy powerpoint-os bemutató keretén belül kellett hogy elküldjenek a szervezőknek.

Nem volt könnyű feladatuk, hiszen úgy kellett felkészülniük, hogy nem találkozhattak és nem láthatták egymást élőben. Az elődöntőre 12 csapat (6 magyar és 6 román) jutott be. A csapatok egyenként jelentkeztek be a Zoom-szobákba, ahol egy szervező és két zsűritag várta őket. 10 perc alatt kellett a bemutatót előadni, majd 5 perc állt rendelkezésre a zsűri által feltett kérdésekre megválaszolására. Később a szervezők egy szintén online tartott eredményhirdetésen közölték a diákokkal, hogy melyik az a 2 román és 2 magyar csapat, amelyik a döntőben megküzdhet egymással. A Frigyes angyalai csapat sikeresen bejutott a döntőbe! 15 órától kezdődött a finálé, és akárcsak korábban, különböző Zoom-szobákban adták elő a csapatok ppt-bemutatójukat a zsűrinek és a szervezőknek. A 10 perces bemutató után a zsűritagok kérdésekkel bombázhatták a diákokat, hogy felmérjék, mennyire felkészültek a témával kapcsolatosan. A döntő után a szervezők, a zsűritagok és a döntős csapatok egy Zoom-szobában együtt várták az eredményhirdetést. A zsűritagok egyenként megköszönték, hogy részt vehettek ezen a versenyen. A diákok nagyon izgatottak voltak, hogy vajon ki nyeri a főnyereményt, a kirándulást Budapestre. A Csiky Gergely Főgimnázium csapata ezúttal a 3. helyen végzett, második lett a Blue Lions, az első helyet pedig a GMGK Elitalakulata szerezte meg.

Sajnos a főnyereményt nem sikerült megnyernünk, de nem szomorkodunk, mivel nagyon sok tudással, élménnyel és egyéb nyereményekkel – belépő a VIBE fesztiválra, LaserTag csapatépítő program és meglepetés csomagok – gazdagodtunk.