Beiratkozás az előkészítő osztályba – új információk

[Fotó: Inquam Photos/George Călin]

A koronavírus-járvány miatt megváltozott, meghosszabbodott az előkészítő osztályba való beiratkozás módszertana és periódusa. Az erre vonatkozó új, 4244-es számú rendelet ITT olvasható.

2020. március 4.–július 7. között zajlik az előkészítő osztályba való beiratkozás első része, amikor a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője kitöltheti a beiratkozási kérvényt.

Fontos változás van a 6. életévet 2020. szeptember 6. és december 31. között betöltő gyermekek iskolába való beiratkozásánál:

  • Azok a gyermekek, akik a 2019–2020-as tanévben jártak óvodába és a járvány miatti korlátozások előtt nem készítettek pszichoszomatikus felmérést, most az óvodájuktól kért ajánlás alapján iratkozhatnak be. Ezt az ajánlást az innen letölthető formanyomtatvánnyal lehet igényelni.
  • Azok a gyermekek, akik a 2019–2020-as tanévben nem jártak óvodába vagy külföldről térnek haza, továbbra is kell kérjék a pszichoszomatikus felmérést a Megyei Oktatási Erőforrás- és Tanácsadó Központtól (CJRAE Arad) az innen letölthető formanyomtatvány kitöltésével.

A beiratkozás online vagy személyesen, az iskola titkárságán történhet.

Online a https://inscriere.edu.ro/ oldalon lehet beiratkozni. Az online beiratkozás akkor lesz hivatalos, ha a szülő elküldi postán vagy elektronikus levélben a csikyg@yahoo.com email-címre a beiratkozáshoz szükséges iratok szkennelt változatát, kiegészítve a saját felelősségére írt nyilatkozattal, amelyben az adatok hitelességéért kezeskedik. Ez utóbbi nyilatkozat innen tölthető le.

Online beiratkozás esetén, legkésőbb az iskolakezdés utáni első két hétben ezeket az iratokat le kell adni vagy be kell mutatni az iskola titkárságán.

Aki személyesen szeretné beíratni gyermekét az iskola titkárságán, kérjük egyeztessen időpontot a 0257-210002-es telefonszámon vagy a csikyg@yahoo.com email-címen.

A járvány még nem múlt el, ezért kérjük, figyeljenek a biztonsági előírásokra: a szülők közül csak egyikük jöjjön a gyermekét beiratni; az intézményen belül tartsa be az előírt távolságot; a szájat és orrot takaró maszk viselése kötelező.

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

  • típusnyomtatvány-kérvény – online vagy a titkárságon található
  • a gyermek születési bizonyítványának eredeti példánya és másolata
  • a beiratkozást kérő szülő személyi igazolványának eredeti példánya és másolata
  • elvált szülők esetén a bírósági végzés másolata, amelyből kiderül a felügyeleti jog gyakorlásának módja és a kiskorú lakhelye
  • a pszichoszomatikus felmérés eredménye vagy óvodai ajánlás, azoknak a gyermekeknek az esetében, akiknél ez szükséges
  • a közösségbe való beiratkozáshoz szükséges orvosi igazolás, illetve az oltási bizonylat – ezt iskolakezdéskor sem késő leadni a titkárságon, ha addig még nincs meg
  • az általános és/vagy speciális feltételek igazolására szolgáló egyéb dokumentumok (ahol szükséges).