Március 4-én kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályba

Előkészítő osztályosok a 2019. szeptember 9-i tanévnyitón [Fotó: Ilona János]

Még egy nap, és itt van március hónapja, még néhány nap, és kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályba. Még néhány nap, és a szülőknek felelős döntést kell hozniuk, melyik iskolát, esetleg milyen tannyelvű iskolát válasszanak.

Ezúton is szeretnénk meghívni minden kedves érdeklődőt iskolánk nyílt napjára, amelyre március 5-én, csütörtökön kerül sor. Ennek keretében az érdeklődők délután 16:30-tól megtekinthetik a leendő előkészítősök osztálytermét (földszint, 102-es terem), találkozhatnak a tanítókkal és az iskola vezetőivel. Ugyanaznap 17 órától megbeszélést szervezünk az iskolába készülő gyermekek szüleivel (földszint, 104-es terem). Erre a kedves szülők gyermekeikkel együtt jöhetnek, hiszen azok számára a tanítók biztosítanak érdekes foglalkozásokat a megbeszélés ideje alatt. Ezzel egyidejűleg a titkárságon beiratkozni is lehet.

Iskolánkban, a Csiky Gergely Főgimnáziumban arra törekszünk, hogy szerető, biztonságos, elfogadó, motiváló légkörben nevelkedjenek kisdiákjaink, örömmel jöjjenek iskolába, érezzék, hogy egy közösség tagjai. Azt valljuk, hogy a magyar iskola előnyökkel jár, az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven való tanulás. Anyanyelvünk összetart bennünket, közösségünk fennmaradásának záloga a magyar iskolaválasztás.

Iskolánk gyermekközpontú, családias légkörű intézmény, ahol diákjaink idejét megpróbáljuk a lehető legtöbb tartalommal kitölteni. A legkisebbekkel, az előkészítős apróságokkal úgy tevékenykedünk, hogy legyen kedvük felfedezni a világot a saját ütemükben, a saját érdeklődési körüknek megfelelően, sok-sok játékkal, kihívással, élménnyel, tapasztalattal.

Szakképzett pedagógusok várják a gyermekeket, hogy játékosan fedezzék fel a betűk és számok birodalmát. Nagyon fontosnak tartjuk az anyanyelven való tanulást, hiszen a gyermekek gondolataikat, érzéseiket így fejezik ki a legkönnyebben. Anyanyelven könnyebben, pontosabban tanulnak, ismereteik alaposabbak, mélyebbek lesznek. A magyar nyelvű oktatást a magyar állam és az erdélyi civilszervezetek is támogatják ösztöndíjakkal, anyanyelvi versenyekkel és táborokkal.

Az anyanyelv mellett fontos a román nyelv megtanulása és ismerete is. Szükség van rá az iskolában és a mindennapi életben egyaránt. A gyermek magyar iskolában is megtanulhatja, és gyakorolhatja a román nyelvet. Két nyelv még több lehetőséget biztosít majd a pályaválasztás során.

A tehetséggondozást is fontosnak tartjuk. A mindennapi tanulás mellett számtalan versenylehetőség is van, tanítványaink az évek során kiemelkedően jól szerepeltek a különböző tanulmányi versenyeken. A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatása is eredményesen zajlik, fejlesztő pedagógus, logopédus, iskolapszichológus segíti a felzárkózásukat.

Az idei tanévtől az Iskola Alapítvány szervezésében, a magyar kormány támogatásának köszönhetően a gyermekek ingyenes napközis programban vesznek részt. A meleg ebéd elfogyasztása után elkészítik a házi feladataikat, majd szabadidős tevékenységek, foglalkozások következnek, amelyek tovább erősítik a csapatszellemet, az egymásrafigyelést az osztályokban. Délután kosárlabda és sakk szakkörön vehetnek részt az érdeklődők.

A hagyományőrzés fontos szelete iskolánk ajánlatának. Több mint tíz éve rendszeres néptáncoktatás van, szaktanár irányításával. A tanév végi Néptáncgálán a kis táncosok bemutatják tudásukat a nagyszínház színpadán. A jó hangú gyermekek a Kispacsirták kórusában tanulják meg népdalainkat, és lépnek fel az iskola rendezvényein.

Az életre készítjük tanítványainkat, de nemcsak a tankönyvekből. Tanulmányi sétákra, kirándulásokra járunk, bábszínházba, múzeumba, kiállításokra látogatunk, nyáron táborozunk. Befogadó osztályközösségeket kovácsolunk, ahol minden nap esély nyílik az elfogadásra, a feltétel nélküli szeretetre.

Fontos tudnivalók a beiratkozással kapcsolatban: ITT.