Szecesszió Aradon – mennyit tudunk róla?

Szecesszió Aradon [Fotó: Bagyinszki Zoltán]

A Szecesszió Világnapját már több éve ünneplik Európában. Az elmúlt években több romániai városban, helyi kezdeményezésre, de még a Nemzeti Örökség Intézet kezdeményezésére is ünnepelték a Szecesszió világnapját (Ziua Mondială Art Nouveau).

Magyar városokban, Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden több éve ismert az ünnepi világnapos rendezvény, de Arad testvérvárosa, Gyula is bekapcsolódott már a sorozatba. Az ünnepi rendezvényeket immár 5 éve rendezik meg Bagyinszki Zoltán fotográfus segítségével, akinek Aradon több alkalommal volt már kiállítása (lásd https://bagyinszki.eu/en/). A világnapokat a stílust népszerűsítő kiállításokkal, könyvkiadásokkal, közönségtalálkozóval ünnepelték. 2019-ben elkészült Gyula város interaktív, digitális szecessziós térképe.

Aradon több mint 100 épület készült szecessziós stílusban. Helyi szakértők még további 100-ról nyilatkoznak. Több más város példáját követve a 2020. évi Szecesszió Világnapra összeállt egy programterv, amely Aradon valósulna meg 2020. júniusában. Aradi és gyulai együttműködéssel, a két testvérváros párhuzamos programjaiként kiállításokra, város- és stílusismertető szakmai előadásokra, vetélkedőkre, pályázatokra és Arad digitális szecessziós térképének bemutatására kerülne sor.

Ennek a programnak a bevezető lépése a februárban folyó a szecessziót népszerűsítő digitális Palotáról palotára Aradon című játékos vetélkedő, melyben a Csiky Gergely Főgimnázium diákcsoportjai vesznek részt, Muntean Tibor történelemtanár irányításával. A három fordulóból álló megmérettetés legfontosabb célja az „új stílus” világának és a legismertebb aradi építész, Szántay Lajos munkásságának a megismertetése diákjainkkal. A középiskolai osztályok tanulóira a következő feladatok várnak/vártak:

  1. A Szántay Lajos által tervezett épületek felismerése,
  2. a műépítész életét taglaló kvízkérdésekre való válaszadás,
  3. 2-2 fotó készítése az avatás közben, vagy utána a Szántay-szoborról.

A program, a megemlékezés szervezői fontosnak tartják, hogy a XXI. század digitalizált világában élő fiatalok megismerkedjenek egy olyan stílussal, melynek képviselői – közöttük Szántay Lajos is – beemelték a természet organikusan fejlődő világát a művészetbe.

A programról részletesebben itt olvashatunk: http://www.szecessziosmagazin.com/arad-art-nouveau.php.