Iskolánk (fiatal) arcai – másodjára

iskolank_fiatal_arcai_sav

Látványos kémiai kísérletek, orvostudományi érdekességek, vállalkozói ismeretek, életmentéssel, illetve informatikával kapcsolatos élménybeszámolók, beszélgetések – erről szólt az elmúlt péntek délelőtt egy sor csikys osztály számára az Iskolánk (fiatal) arcai című tevékenységsorozat keretén belül, az idei Alma Mater Véndiák-találkozó második napján. 

Az elmúlt egy-két évtizedben a Csiky Gergely Főgimnáziumban végzett diákok egy csoportja látogatott el egykori alma materébe szeptember 29-én, pénteken, hogy a mostani diákokkal találkozzon, velük beszélgessen, a kérdéseikre válaszoljon.

A IX., X., XI. és XII. osztályok reál tagozatos diákjai dr. Kovács Gábor, egyetemi oktató és Sisa Rihárd, másodéves vegyészhallgató (nem is annyira) rendhagyó kémiaóráin vettek részt. A tanulók tesztelhették a lőgyapotot, kémiai „jojózhattak”, megnézhették, miként keletkezik a lila füst és az „elefántfogkrém”, hogyan kell házilag hidrogént fejleszteni, és azt is megtudták, hogy mennyi energia is van kedvenc zabpelyhükben.

Ambrus Kálmán, hegyimentő szakmájának érdekességeiről, nehézségeiről beszélt a IX. C, a XI. C és a XII. C osztály diákjainak, majd az elsősegélynyújtás fortélyaiba is bevezette a résztvevőket. Dancu Gréta, orvos tudományos újdonságokról, például a betegségek diagnosztizálásának új lehetőségeiről tartott vetítettképes előadást a XI. A és a XII. A osztály természettudományok szakos tanulóinak, de a továbbtanulásra, az egyetemek közötti különbségekre s a román nyelven történő tanulásra vonatkozó kérdésekre is szívesen válaszolt. Geyer-Ehrenberg Szilveszter, üzletkötő mérnök a vállalkozások beindításáról, reklámokról, márkafejlődésekről, s az üzleti jövőképről tartott szintén vetítettképes előadást (sok ellenőrző kérdéssel megtűzdelve) a X. C és a XI. C osztály diákjainak.

A IX. A, IX. C, XI. B és XII. B osztályos diákok Milka Zsolt geográfus, mentős lendületes élménybeszámolóján vehettek részt. A pályaválasztással s a karrierváltással kapcsolatos élmények felidézése után a legtöbb kérdés a mentős szakma kihívásaira vonatkozott: volt-e súlyos esete az eddigi munkája során (volt!), hogyan tudta feldolgozni azt (nehezen!), rutinná válhat-e a szenvedő betegek ellátása (igen, de az baj!) stb. Veres János informatikus, IT-felelős középiskolai élményeit is felidézte, amikor otthon még nem, csak az iskolai számítógépes laborban tudta kipróbálni a füzetjébe leírt programokat, de a számítógépes trendekre, és az alkatrészek kiválasztására vonatkozólag is gyakorlati tanácsokat tudott adni.

Érdekes színfoltja volt a péntek délelőtti rendezvényeknek Kenéz János Csaba közgazdász élménybeszámolója is, aki 66 évvel ezelőtt, 1955-ben végzett a középiskolában.

A nagyszünetben dr. Muntean Tibor igazgató, Hadnagy Éva kémiatanár, az Alma Mater Alapítvány ügyvezető elnöke és Spier Tünde matematikatanár, szervező beszélgetett el a vendégekkel az igazgatói irodában. (Ahol, általában, megróvások és figyelmeztetések okán fordulnak meg a renitens diákok, DE ezúttal nyilván nem erről volt szó, még szép.) Végül, közös emlékként, csoportkép is készült az első emeleti informatikateremben.

Nem kis művészet volt az órarend különösebb felborítása nélkül megszervezni a volt csikysek által irányított tevékenységeket, de megérte. Ahogyan négy évvel ezelőtt, most is sok új ismerettel, élménnyel gazdagodtak diákjaink (ahogyan a szervező, felügyelő tanárok is), és ezért köszönettel tartozunk vendégeinknek!

[Fotó: Horga Annamária, Ilona János]

« A 2 »