Iskolánk (fiatal) arcai

Iskolank_arcai_sav

Az idei Csiky-Napok alkalmából került sor december 12-én, csütörtök délelőtt az Iskolánk arcai című rendezvénysorozatra, amelyen a mostani csikysek iskolánk egykori diákjaival találkozhattak. Az idő szinte elrepült az érdekfeszítő programok alatt, mindenkinek szép emlék marad ez a kezdeményezés.

Hadnagy Éva igazgató és Bognár Levente alpolgármester fogadta a vendégeket, a Csiky egykori diákjait az igazgatói irodában, ahol a legfrissebb évkönyvből, a karácsonyi ünnepségekre megjelenő mutatós naptárból, illetve a városról szóló kiadványokból álló ajándékkal köszönte meg nekik (előre) a délelőtti foglalkozásokat. Ezután, a fotó- és videópályázat díjkiosztó ünnepségével egyidőben megkezdődtek a műhelyfoglalkozások. 

A kis tornateremben Faragó Zénó színművész, rendező vezetésével a résztvevők olyan játékokat játszhattak, amelyek a koncentrációs készséget fejlesztik. Például, a „Gyere, meséljünk!” alatt minden résztvevő az előtte lévő elkezdett meséjét kellett hogy folytassa… s ebből a végén persze egy vidám nagy lecsó lett. J

„Everybody was kung fu fighting” – na jó, nem épp mindenki, de összesen 7 osztály (sőt, néhány tanár is) tanulhatott némi önvédelmet Bartha Róbert tervező mérnök harcművészeti bemutatója során. Ő és segítői először a Wing Tsun Kung Fu alapjairól beszéltek, utána pedig mutattak néhány egyszerű trükköt, amelyek váratlan helyzetben igen hasznosnak lehetnek.

Kapcsos Norbert rövid régészeti előadása a történelem iránt érdeklődőket biztos lenyűgözte. Saját munkája kapcsán próbálta megértetni a jelenlévőkkel, hogy mivel foglalkozik, illetve mivel nem foglalkozik egy régész.

Doba Krisztina közgazdász, a Trigranit Management Romania pénzügyi igazgatója a gazdaság és kommunikáció kapcsolatáról vezetett beszélgetést, mely közös játékkal zárult.

Talán dr. Kovács Gábor kutató vegyész kémia előadása volt a leglátványosabb. Diáktársaimat a humorával és a kísérletekkel nyűgözte le. Kutatásokról, módosított elektródokról és bioszenzorokról, fotokatalizátorokról számolt be nekünk. Habár személy szerint nem szeretem a kémiát, mégsem szabadulhatok tőle, mivel még a szerelemben is jelen van (ezt is megtudtuk Kovács Gábor előadásán).

AMD vagy Intel? Ez itt a kérdés, és persze még sok más. Király Zsolt és Pelle Róbert, az aradi dataSPOT Computers vezetői, iskolánk egykori tanítványai jótanácsokkal bombázták az érdeklődőket arról, hogy milyen számítógépeket, illetve alkatrészeket érdemes megvásárolni, de véleményt kértek a legújabb playstationről is. Aztán lesiettek Az én Aradom díjkiosztójára, hogy az általuk felajánlott fényképezőgépet átadják a fődíjasnak.

Fent, a második emeleti informatika teremben Zsóri Blanka várta délben a csikyseket, hogy beszámoljon nekik az ő szakterületéről, mégpedig a fényképészetről. Sok mindenről beszélt nekünk (kontrasztról, high key-ről stb.) és mindezeket saját készítésű fényképekkel illusztrálta. Mesélt még arról is, hogy mi a különbség a gimi és az egyetem között, a művészeti egyetemről és az ottani életről is. Végül gyakorlati foglalkozás keretében próbálhatták ki a jelenlévők fényképezési készségüket.

A jövő vállalkozóinak segítségére volt Geyer-Ehrenberg Szilveszter üzletkötő mérnök vetítettképes bemutatója, amely közben, természetesen, őt is lehetett kérdezni. A bemutatót avval zárult, hogy mindenki leírta, mit szeretne tanulni az iskola után, mik a tervei a jövőre nézve, mennyire tartja fontosnak a karrier tudatos tervezését stb. A szakosztályoknak nagyon tetszett az előadás.

A nap végén, amikor összeállítottuk a cikket, rájöttünk arra, hogy mindegy, milyen szakmát, pályát választunk, a lényeg, hogy legyen tehetségünk hozzá, de legfőképpen szeressük is azt, amit csinálunk!!!

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia, Csomós Ferenc Roland, Ilona János, Păcurar Ariana, Papp Anabella]