„A jelen sokkal tartozik a múltnak!” – Csiky-nap a 90 éves iskolában

Csiky-nap_2013_sav

Fontos esemény részesei lehettünk pénteken, december 13-án. Iskolánk 90. évfordulóját ünnepeltük meg a Csiky-napon, de nem csak a 90 éves falakat, hanem az itt tanító és tanuló embereket is. Azt, hogy voltunk, vagyunk, és rajtunk, diákokon áll, hogy legyünk is!

Testvériskoláink – a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Szabadkai Száchenyi István Általános Iskola – küldöttei is megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget. 

Kiss Zsuzsanna (XI. A) és Sisa Rihárd (X. A), az ünnepség műsorvezetői mutatták be jeles vendégeinket, akik emelték az esemény színvonalát: Király Andrást, az Oktatási Minisztérium államtitkárát, Bognár Leventét, Arad város alpolgármesterét, az Arad megyei RMDSZ elnökét, Cziszter Kálmán városi tanácsost, Sipos György megyei tanácsost, Bölöni György megyei tanácsost, Pellegrini Miklóst, Arad megye főtanfelügyelő-helyettesét, Matekovits Mihályt, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Arad megyei elnökét, Blénesi Róbertet, a belvárosi római katolikus templom plébánosát és Lipták Juliannát, iskolánk szülői bizottságának elnökét.

Az ünnepség Csiky Gergely mellszobra előtt Tóth Árpád Köszöntő című versével kezdődött, a hatodikos Naschauer Kinga tolmácsolásában. Ezt követően Hadnagy Éva igazgató nyitotta meg az ünnepséget. Beszédében elmondta, hogy bár ő nem volt ennek az iskolának diákja, de 1990 óta tanárként munkálkodik itt, szívügyének tekinti az iskola sorsát, jövőjét, de azt is, hogy tisztában legyünk múltunkkal. Gondolatait egy Jókai Anna-idézettel zárta: „A jelen sokkal tartozik a múltnak!’’ Király András oktatási államtitkár is utalt beszédében a múlthoz való kötődésre. Elmondta, hogy 50 éve végzett ebben az iskolában és számára a Csiky Gergely Főgimnázium, Ady szavaival élve, mindig az „én iskolám” lesz. Bognár Levente alpolgármester a generációk iskolájának nevezte a Csikyt, visszaemlékezve arra, hogy nemcsak ő, de édesapja és két fia is itt tanult. Az összefogás iskolájának nevezte intézményünket, utalva a 90 évvel ezelőtti eseményekre, amikor az egyház és a szülők összefogtak, és úgy döntöttek, hogy az elvesztett épület helyett építenek egy másikat. Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes lelkesítő beszédében elmondta, hogy minden iskolának megvan a maga varázsa, illata, de a Csiky Gergely Főgimnáziumnak olyan egyedi varázsa van, amit sehol máshol nem tapasztalt. Felhívta a figyelmet az értékek megőrzésére és az értékteremtésre is.

Mészár Anna V. osztályos tanuló szavalata után elérkezett az ünnepség fénypontja, a Csiky-díj átadása. A már hagyománnyá vált díjat olyan tanulók vehetik át, akik nemcsak kiváló bizonyítvánnyal és példás magaviselettel rendelkeznek, hanem a közösséget is eredményesen szolgálják. Spier Tünde helyettes aligazgató méltatta a díjazottakat: Gulyás Beátrixot (XII. A), aki számos tantárgyversenyen (matematika, kémia, román stb.) remekelt, Molnár Katalint (XII. D), aki iskolánk diáklapjának, a Csiky-Csukynak oszlopos tagja, rovatszerkesztője, terjesztője, könyvelője, és Molnár Melindát (XII. A), a Diáktanács elnökét, aki munkássága során nagyon sok hasznos, ötletes tevékenységet szervezett, és sikerrel próbálta összefogni a diákságot. A díjakat, amelyeket az Aradi Szabadság-szobor Egyesület ajánlott fel, Király András adta át. Ezután ismét egy vidám hangvételű vers következett, Zaharie-Gulyás Ábel X. A osztályos tanuló előadásában.

Idén is megrendezésre került a szintén hagyománnyá vált Csiky-napi rajzverseny, amelyre a testvériskolák is beneveztek. Sok szép munka érkezett, a nyertes alkotásokat az iskola első emeletén lehet megtekinteni. A rajzokat Simó Margit grafikus, Ódry Mária festőművész és Hadnagy Éva igazgató zsűrizte, a nyertesek nevét pedig Siska-Szabó Hajnalka rajztanár hirdette ki. Iskolánk tanulói közül, a IX–XII. osztályos kategóriában I. helyezett Szomorú Sándor (X. C), II. helyezett pedig Bronz Tibor (X. SAM) lett. Az I–VIII. osztályos kategóriában jóval több pályázó volt és ez az eredményeken is látszik, hiszen az első, második és harmadik helyen is két-két tanuló végzett. Első helyezést Mészáros Letiția (VI. o.) és Back Annamária (VIII. o.), második helyezést Varga Ancuţa (V. B) és Feier Hanelore (VIII. o.), harmadik helyezést pedig Bitai Vivien (VII. B) és Kurunczi Viktória (VII. B) ért el. Különdíjban részesült Farkas Zsófia (VII. A) osztályos tanuló. Az ügyes rajzosoknak Bognár Levente alpolgármester úr adta át a díjat.

A Csiky-nap hagyományai közé tartozik az egykori jeles pedagógusokra való emlékezés. Idén a Katolikus Főgimnázium egykori legendás igazgatójára, Fischer Aladárra emlékeztünk halálának 70. évfordulója alkalmából. Ujj János helytörténész, nyugalmazott történelemtanár méltatta az egykori igazgató munkásságát. Fischer Aladár életéből olyan mozzanatokat emelt ki, amelyek nem olvashatók az interneten, de bemutatják emberi nagyságát. Például azt, hogy mind az öt gyermekét ebbe az iskolába járatta, abban a nehéz periódusban, amikor itt nem, hanem csak román iskolában tehették le az érettségi vizsgát. Fischer Aladár emléktáblájára az emlékezés virágait Piros Dénes, egykori tanítványa, és Hadnagy Éva igazgató helyezte el.

Szabó Csilla zenetanárnő vezénylésével iskolánk kórusa is fellépett, majd Csiky Gergely mellszobrának megkoszorúzása következett, a Csiky Gergely Főgimnázium, az RMDSZ, az RMPSZ, az EMKE és a Diáktanács részéről.

A rendezvényt Blénesi Róbert plébános áldása, közös imádság és a Himnusz eléneklése zárta.

Immár 90 éves az iskolánk! Nekünk, diákoknak, emberi számítás szerint jó esélyünk van arra, hogy megérhessük a 100. és akár a 150. évfordulót is. Jó lenne ha mindannyian, akik idén együtt ünnepeltünk, 10, illetve 60 év múlva gyermekeink és unokáink társaságában megjelennénk és mind elmondhatnánk, amit 2013-ban az alpolgármester úr: generációs iskola ez. Jó lenne, ha mindnyájan elmondhatnánk majd, hogy nekem is ide járt a fiam, lányom, s ide jár az unokám. Csak tőlünk függ!

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia]