Az én Aradom – díjkiosztó

Aradom_dijkioszto_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium és az Alma Mater Alapítvány által márciusban meghirdetett fotó- és videópályázat december 12-én végérvényesen lezárult. 21 pályázó türelmetlenül várta az eredményeket, az öttagú zsűri pedig kihirdette a döntését. 

A karácsonyi díszben pompázó Tóth Árpád terem teljesen megtelt a délelőtt folyamán IX–XII-es diákokkal és mély sóhajokkal. Hadnagy Éva igazgató ünnepélyesen megnyitotta az iskola 90 éves évfordulója alkalmából megszervezett rendezvénysorozatot. Röviden vázolta az iskola múltját, a pályázat ötletét és előre jelezte a másnapi, december 13-i könyvbemutatót is. Végül megköszönte a szakmai zsűri munkáját, és gratulált minden versenyzőnek. A szót Bognár Levente, Arad város alpolgármestere vette át, aki az első közösségi élmény, a városkép s az aradi magyarság kapcsolatát elemezte. Gratulált az ötletgazdáknak és azt kívánta, hogy minél többekben megmaradjon a közösségi tudat, minél erősebben kötődjenek Aradhoz.

Ilona János informatikatanár ezután bemutatta a szakmai zsűri tagjait: Ujj János helytörténészt, nyugalmazott történelemtanárt, Siska-Szabó Zoltán természetfotóst, László Ferenc televíziós operatőrt, Pálfi Kinga televíziós szerkesztőt, riportert, illetve Zsóri Blankát, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem másodéves fotográfia szakos hallgatóját, egykori csikys diákot.

Hangulatkeltésként levetítették a pályázatra beküldött kisfilmeket, majd Pálfi Kinga ismertette a beérkezett pályázatok számát, és elmondta a szempontokat, melyek alapján a zsűri döntött. Kihirdették az internetes közönségszavazás győztesét: a Csiky weblapján a fotósok és a kisfilmesek versenyét is Bortoș Júlia (X. C) nyerte. Jutalma egy nagy kapacitású memóriakártya és egy hordozható kártyaleolvasó lett. Ujj János osztotta meg véleményét a pályázatról, kiemelve némelyik fénykép érdekes címét, illetve témáját. Pálfi Kinga értékelte a pályázatokat, jelezve, hogy egyik kisfilmmel sem volt maradéktalanul megelégedve a zsűri, majd következtek a legizgalmasabb percek.

Először a videó kategória pályázatait díjazták. Itt az egyetlen díjazott Bognár Tünde Mária (XI. C) lett a Textilgyári emlékek című kisfilmmel. (Ez, illetve valamennyi kisfilm és fénykép megtekinthető a Csiky honlapján, ITT.) Nagy kapacitású külső merevlemez lett a jutalma. A fotósok kategóriájában különdíjban részesült Hegyi Boglárka (VIII.), a belvárosi római katolikus plébániatemplomról készített fényképével. Ő egy kitűnő minőségű 2.1-es hangszórót vihetett haza. A III. díjat, egy fényképezőgép állványt Ilona Judit (IX. A) vehette át a Maros-part című képéért. II. díjas lett Nagy Róbert Attila (XII. C) az Égi torony című munkájával, ő egy nagyobb fényképezőgép állványnak örülhetett. (Igaz, kissé később, mivel a díjátadás időpontjában egy másik iskolai tevékenységen vett részt.) Az I. díj (pénzjutalom) nyertese Szilágyi Dóra (XII. D) lett a Park című fényképével.

A fődíj kihirdetése előtt Bognár Levente a polgármesteri hivatal nevében jutalmazta különdíjjal Hegyi Boglárkát (VIII.), mégpedig egy szép kiadvánnyal és egy üvegkockába öntött mutatós városháza-modellel. A fődíjat, egy Nikon D3100-as tükörreflexes fényképezőgépet Bortoș Júlia (X. C) nyerte A nyugalom című fotójáért és az Arad látványosságai című kisfilmjéért. A fényképezőgépet iskolánk két egykori tanítványa, Király Zsolt és Pelle Róbert, az általuk vezetett aradi dataSPOT Computers cég részéről ajánlották fel és ők is adták át.

Végül a zsűri tagjai is jelképes ajándékot vehettek át munkájukért, majd Ilona János már egy új kisfilmpályázatot, a 2014-es Bánsági diákok kisfilmfesztiválját hirdette meg. A pályázók és a díjazottak csoportképet készítettek, a közönség pedig megtekintette a díszterem előterében a legjobb fényképekből rendezett kiállítást.

[Fotó: Bortoș Júlia, Bacsilla Sándor, Ilona János, Zsóri Blanka]