A zsinagóga felfedezése

zsinagoga_10a_10c_sav

Félreértés ne essék, természetesen csak mi, a X. A és X. C osztály tanulói fedeztük fel magunknak az aradi neológ zsinagógát március 24-én, péntek délelőtt. Back Mária és Vékony Zsolt vallástanárok kíséretében látogattunk el oda az Iskola másként hét utolsó napján. 

   Tovább…

Az én Aradom rajzverseny

Rajzpalyazat_2015_sav

Az idei Csiky-nap alkalmából szervezett Az én Aradom című rajzversenyen három korosztályban díjaztuk az illusztrációkat: IV–VI., VII–VIII. osztályosok, illetve középiskolások. A zsűri tagjai Kett-Groza János festőművész, Simó Margit grafikusművész és Puskel Emese magyartanár voltak.

A díjazottak névsora, amelyet december 11-én, pénteken délután ismertettünk (s akiknek az alkotásait a lenti galériában is megnézhetjük), a következő:

IV–VI. osztályosok

I. díj: Kónya Kinga – IV. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Simon Edit
II. díj: Komori Viktória – V. o., Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka
III. díj: Szélinger Luca – IV. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Simon Edit
Különdíj: Diel Eduárd – V. o., Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka

VII–VIII. osztályosok

I. díj: Kirti Krisztián – VIII. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Kotnyek Flóra
II. díj: Mészár Anna – VII. A, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka

Középiskolások

I. díj: Birta Andrea, XI. A
II. díj: Pattus Dorottya, X. A
III. díj: Lovas Éva, X. A
(Mindhárman a Csiky Gergely Főgimnázium tanulói, felkészítő tanáruk Siska-Szabó Hajnalka.)

[Fotó: Ilona János]

Az én Aradom – díjkiosztó

Aradom_dijkioszto_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium és az Alma Mater Alapítvány által márciusban meghirdetett fotó- és videópályázat december 12-én végérvényesen lezárult. 21 pályázó türelmetlenül várta az eredményeket, az öttagú zsűri pedig kihirdette a döntését. 

A karácsonyi díszben pompázó Tóth Árpád terem teljesen megtelt a délelőtt folyamán IX–XII-es diákokkal és mély sóhajokkal. Hadnagy Éva igazgató ünnepélyesen megnyitotta az iskola 90 éves évfordulója alkalmából megszervezett rendezvénysorozatot. Röviden vázolta az iskola múltját, a pályázat ötletét és előre jelezte a másnapi, december 13-i könyvbemutatót is.

   Tovább…

Az én Aradom díjazottjai

Öt középiskolás, illetve  egy nyolcadikos diák örvendhetett ma délelőtt Az én Aradom című fotó- és videópályázat eredményhirdetésén.

Az Ujj János helytörténész, Siska-Szabó Zoltán természetfotós, László Ferenc televíziós operatőr, Pálfi Kinga televíziós szerkesztő, riporter, illetve Zsóri Blanka, fotográfia szakos egyetemi hallgató összetételű zsűri a következő sorrendet állította fel:

– fődíjas lett Bortoș Júlia (X. C osztály), a legjobb fénykép (A nyugalom) és a legjobb kisfilm (Aradi látványosságok) szerzője;

– a fotó kategóriában I. díjas Szilágyi Dóra (XII. C) a Park című alkotásával, II. díjas Nagy Róbert Attila (XII. C) az Égi torony című fotóval, III. díjas pedig Ilona Judit (IX. A) lett a Maros-part című fényképpel;

– szintén a fotó kategóriában különdíjas lett Hegyi Boglárka (VIII.) a minorita templom homlokzatát bemutató fotóval;

– a videó kategóriában a pályamunkák viszonylag alacsony száma miatt egy díjat osztott ki a zsűri, Bognár Tünde Mária (XI. C) részére, a Textilgyári emlékek című kisfilmért;

– Arad Város Polgármesteri Hivatala különdíját Bognár Levente alpolgármester adta át Hegyi Boglárka VIII. osztályos tanulónak.

A díjátadás, illetve a délelőtti műhelyfoglalkozások részletes ismertetésére hamarosan visszatérünk.

(Még néhány óra!…)

midnightclockMég néhány óra!… Hogyhogy meddig? Hát, természetesen, Az én Aradom fotó- és videópályázat nyilvános szavazásának lezárásáig. Azaz ma, szerda éjfélig! Hogy hol lehet szavazni? Hát ITT, vagy a fenti menü középső gombjára kattintva.

És még néhány óra!… Hogyhogy meddig? Hát, természetesen, Az én Aradom fotó- és videópályázat eredményhirdetéséig. Azaz holnap, csütörtök délelőtt 10 óráig. A Csiky dísztermében. Aradon. A mi Aradunkon! Találkozunk ott!

 

Csiky-nap a 90 éves évfordulón

Konyvborito_90_ev1923. szeptember 23-án szentelte fel Pacha Ágoston római katolikus püspök, apostoli kormányzó a Kálvin János utca 22-es szám alatti épületet, amelyben az Aradi Római Katolikus Főgimnázium kapott helyet. Később, a második világháború utáni években, a XX. század második felében, majd a rendszerváltás után sokszor változott az intézmény neve és státusa. Magyar Vegyes Líceum, Aradi 3-as számú Középiskola, 3-as számú Ipari Líceum, 11-es számú Kőolajipari Líceum, 12-es számú Magyar Tannyelvű Iskolacsoport, 12-es számú Csiky Gergely Ipari Iskolacsoport, Aradi Csiky Gergely Iskolacsoport – talán ismerősek az elnevezések. Az utca neve azonban ma is Kálvin János (azaz Ioan Calvin), az épületben ma is tanintézmény működik, s az immár nevében is – Csiky Gergely Főgimnázium – a régi híres elődre emlékeztet.

90 éves évfordulót ünnepelünk tehát, s az idei Csiky-nap is részben ennek jegyében telik majd. Az alábbi részletes program tartalmazza a december 12-i, csütörtöki, illetve a december 13-i, pénteki nap eseményeit, illetve azt, hogy egy-egy rendezvényen kik, milyen osztályok vesznek részt. A programban fel nem tüntetett időpontokban, tehát csütörtökön reggel 8–10 óra között, illetve pénteken 8-tól 9-ig rendes tanórák lesznek. Akik a péntek délelőtt könyvbemutatón nem vesznek részt, azok szintén az órarend szerinti tanórán lesznek. Az V–VIII. osztályok tanulói osztályfőnökükkel a jövő heti karácsonyi előadásokra készülnek. Az előkészítő osztályosok, illetve az I–IV. osztályosok a tanítójuk által irányított foglalkozásokon vesznek részt.

Letöltés (PDF, 129KB)

MÉG EGY NAP!!!

fenykepezesMÉG EGY NAP!!! Ennyi van hátra! Mármint Az én Aradom fotó- és videopályázat jelentkezési idejéből. Ahogy azt többször is megírtuk már, október 31., csütörtök éjfélig várjuk a fotókat, illetve a videót a csiky.fotovideo@yahoo.com email-címre a kitöltött jelentkezési űrlappal együtt. Minden jelentkező visszajelzést fog kapni (email-ben) az elküldött anyag elfogadásáról, illetve akkor is, ha valamilyen kiegészítésre van még szükség.

És, igen, vannak jelentkezők! És, igen, köztük lehetnek már a decemberi nyertesek is! Azok, akiknek a munkáit a decemberi Csiky-napon egy kiállításon is megnézhetjük majd! És akiknek a munkáira ITT, a Csiky-weblapon is szavazni lehet majd hamarosan! De még TE IS pályázhatsz, ha csütörtök éjfélig 5 (öt) darab Aradon készített fotót, vagy egy aradi témájú, legtöbb 3 perces kisfilmet beküldesz. Miért maradnál ki ebből? Van még néhány órád fényképezni és a fényképeket elküldeni. Hajrá! Mondom, HAJRÁ!!! 

Fotózz! Van mit!

fotozz„Jó, de mit fotózzak?…” – kérdezi valaki, amikor Az én Aradom fotó- és videopályázatot említem neki. Könyörgöm!!! Bármit, ami Aradon van és felkelti a figyelmed! Az őszi fényben fürdő épületeket, utcákat, tereket, parkokat (ilyenkor a legszebbek!), hidakat, a Maros-partot, sétáló vagy siető embereket, a nyüzsgő forgalmat, az esőben fürdő járdát a tócsákkal, a falon húzódó nagy repedést, a lemálló vakolatot, az érdekes falfirkákat, az iskola udvarát üresen, vagy nem üresen, bármit, bármit, ami körülvesz s amiről úgy gondolod, hogy érdemes megörökíteni.

Segítségül néhány tipp alább. A Csiky 200 méteres körzetében készültek ezek a fotók, két szünet között, ma, pénteken, október 18-án.

Ti is tudtok ilyen, vagy sokkal jobb képet készíteni! Hát készítsetek is! És küldjétek be a csiky.fotovideo@yahoo.com címre, október 31-ig. Merthogy akkor jár le a pályázat határideje.

Hajrá, ne mondjam még egyszer!