Hétfőn: magyar adás. Benne: Suliriporter a Csikyben

suliriporterek_sav

Az elmúlt héten, október 4–6. között iskolánkban forgattak a Román Televízió bukaresti magyar adásának munkatársai. Schneider Tibor szerkesztő-operatőr és Tárkányi János operatőr a Suliriporter című sorozat következő epizódjának felvételeit készítette el két csikys diák közreműködésével. Őket, mármint a suliriportereket négy jelentkező diák közül választotta ki egy háromtagú zsűri, amelynek döntése alapján Zsámbok Emese (XI. A) és Kecskés Márk (XI. C) feladata lett a Csiky Gergely Főgimnázium, a bentlakás és a Kincskereső Óvoda bemutatása. 

Az iskolánkról szóló riportot október 17-én, hétfőn sugározza az RTV 1-es csatornája a 15.10-kor kezdődő Magyar Adásban, majd a műsor internetes oldalára (www.magyaradas.ro) és a YouTube-ra is felkerül.
(A sorozat korábbi részei a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumról, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumról, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumról, illetve a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Magyar Tannyelvű Gimnáziumról szóltak.)

[Fotó: Ilona János]

« A 3 »

Az aradi forgatás egyik szünetében Schneider Tiborral beszélgettünk a Suliriporter sorozat készítéséről (is).

 

[popup_trigger id=”16710″ tag=”span”]schneider_tibor[/popup_trigger]

– Hogyan indult, kinek az ötlete volt ez a sorozat? Melyek a fő szempontok az egyes epizódok elkészítésénél?
– Egy közszolgálati televízióban dolgozunk kisebbségi szerkesztőségként, ezért mindig is a műsorpolitikánk fontos része volt, hogy a magyar nyelvű oktatás jelen legyen az adásidőben. Voltak tanügyi rovataink, majd négy éven át működött a Nagyszünet című rovat. Ez pont 20 percig tartott, mint egy valódi nagyszünet, és úgy nézett ki, hogy a műsorvezető színészünk belátogat a nagyszünet idején egy iskolába, s amit ott lát húsz percen keresztül, az kerül műsorba. Tavaly újítottunk, s akkor született az ötlet, hogy ezután a diákok szemszögéből, tehát egy suliriporter segítségével mutassuk be az iskolákat.

– Vannak standard elemek ezekben a riportokban, vagy iskolája válogatja, hogy éppen milyen oldalról mutatják azt be?
– Talán egy standard elem van, mégpedig egy beszélgetés az igazgatóval. Ezen kívül viszont mindenütt igyekszünk megkeresni azt a sajátosságot, amellyel az adott iskola rendelkezik.

– A korábbi epizódokhoz képest nálunk, a Csikyben egy kicsit változott a helyzet a suliriporterek számát tekintve. Hogy is alakult ez ki?
– Igen, egyrészt nagyon örvendünk, hogy végre van egy suliriporter fiú is, mivel eddig kizárólag lányok töltötték be ezt a szerepet. Találtunk azért itt is egy nagyon ügyes leányt is a fiú mellé, tehát ketten mutatják be az iskolát. Másrészt idáig nem magyaráztuk el a nézőknek, hogy miként választjuk ki a suliriportert, az aradi műsortól kezdődően viszont a riport első részében magát a válogatót is bemutatjuk. Vagyis azt, hogy több ügyes diákból egy független zsűri eldönti, hogy ki vagy kik legyenek a suliriporterek.

– Ön 1990 óta szerkesztője a magyar adásnak. Ez több mint negyedszázadot jelent. Miért érte meg 26 éven keresztül ugyanabban a televíziós szerkesztőségben dolgozni?
– Nagyon gyorsan eltelt ez a röpke 26 év. Annak idején én igazából filmes szerettem volna lenni, de végül „leragadtam” a televíziónál. Különböző típusú műsorokat készítettem, s mindegyik picit másként volt érdekes, izgalmas. Megéltem az 1989 utáni televíziózás hőskorát s most az alkonyát is. Persze, nem csak a román közszolgálati televízió van válságban, hanem maga a műfaj. Minden megy át internetre, a virtuális világba, ezért újra kell fogalmazni a klasszikus televíziózással kapcsolatos alapkérdéseket, például hogy érdemes-e még egyáltalán televíziózással foglalkozni. Mindeközben oktatok is a kolozsvári Sapientia Egyetemen és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem média tanszékén, s az ottani fiatalok is rendszeresen felteszik ezeket a kérdéseket. Szerintem néhány évig még biztosan van jövője a televíziózásnak, bizonyos műfajok, például az élő közvetítések nem fognak elavulni. A szakma tehát megmarad, viszont hogy milyen felületen fog megjelenni, az más kérdés.