„Küldetések a Föld bolygóra” – Eric Barrett előadása a Csikyben

eric_barrett_sav

Nagy megtiszteltetésben és felejthetetlen élményben részesültek iskolánk reál tagozatos diákjai október 14-én, pénteken. Prof. Dr. Eric Barrett brit természettudós és klímakutató, a NASA, az ESA, a WMO, a FAO, az UNEP, az UNESCO és más nemzetközi szervezetek egykori munkatársa, tanácsadója Küldetések a Föld bolygóra címmel különleges, angol nyelvű előadást tartott a természettudomány és a hit kapcsolatáról. 

„Jó napot kívánok! Hogy vagytok?” – így, magyarul köszöntötte hallgatóságát Eric Barrett, s ezzel rögtön megteremtette azt a közvetlen hangulatot, amely az előadás 50 percének legvégéig meg is maradt. (Amikor szintén magyarul búcsúzott el a jelenlévőktől.) Az elhangzottakat mindenki követni tudta, hiszen a Professzor úr a bonyolultabb nyelvi fordulatokat kerülve, nyugodt ritmusban és jól hangsúlyozva beszélt, mondandóját pedig sok-sok magyar feliratos fényképpel illusztrálta.

Előadása a NASA, az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala MTPE (Mission to planet Earth) kutatásáról szólt, melynek célja, amint az elnevezés is jelzi, a Föld megismerése. Dr. Barrett nem csak meghökkentő tényeket közölt bolygónk kivételes helyzetéről és a Világegyetem elképesztő méreteiről, hanem tudományos fikciókról (a földönkívüliek létezéséről), illetve a tudomány és a kereszténység kapcsolatáról is szót ejtett. Előbb betekintést nyertünk az atmoszféra, a hidroszféra, a krioszféra és a litoszféra kutatásának titkaiba, majd következett a sokak által legjobban várt rész, a földönkívüliek témája. Ezzel kapcsolatban előadónk egyértelműen kijelentette, hogy a sok-sok tudományos-fantasztikus könyv és film ellenére egyetlen regisztrált UFO-észlelés sem utal földönkívüli jelenlétre, sőt egyelőre nyomát sem találták még a legalacsonyabb szintű földön kívüli életformának sem. Vagyis UFO-k nincsenek, akár elhisszük ezt, akár nem. Végül pedig egy ószövetségi példázaton keresztül megérthettük, hogy a szkeptikus vélemények ellenére a tudomány és a keresztény hit között igenis erős kapcsolat van, hiszen ebben a végtelen nagy Univerzumban kivételes ajándék számunkra, hogy egy ilyen különleges, igényeinknek megfelelő bolygón élhetünk. Ahogy a Professzor úr fogalmazott, a földi élet nagyon finomra hangolt feltételek bonyolult egyensúlyától függ, amely aligha lehet csak a véletlen műve.

Dr. Eric Barrett előadása minden résztvevő számára egy kellemes élmény és egy rendhagyó, tanulságos, egyben szórakoztató földrajz- és csillagászatóra volt, melyben bizony nem sok diáknak lehetett eddig része. Köszönjük a Professzor úrnak, hogy ellátogatott iskolánkba és bevezette a hallgatóit az űrkutatás és a Földkutatás bonyolult, de érdekes világába! Köszönjük Sallai Jakab úrnak, a kisszentmiklósi baptista gyülekezet lelkipásztorának a látogatás megszervezését!

[Fotó: Bacsilla Sándor]

2 hozzászólás a(z) “„Küldetések a Föld bolygóra” – Eric Barrett előadása a Csikyben” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.