Alternatív irodalomóra

Alternativ_irodalomora_sav

Február 20-án délelőtt egy különleges irodalomórán vehetett részt néhány XI. és XII. osztályos diák az iskola könyvtárában, melynek keretén belül egy egyetemmel és különleges játékokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Az egyedi óra tanára Magyari Sára volt, aki a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban oktat, de ezúttal a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusaként érkezett, hogy bemutassa a jelenlévők számára az egyetlen romániai magyar akkreditált magánegyetemet. A tanóra első felében a magyar nyelv és irodalom szakot,az óvodai és elemi oktatás pedagógiáját és az Arany János Kollégiumot mutatta be részletesebben a tanárnő. Ezután következett a valódi irodalomóra, amelyen a diákokat csoportokra osztották, és három különböző játékot próbálhattak ki. A már a Csikyben is vendégeskedő Nagy Bandó András Vers, mindegy kinek című humoros előadásából kellett felismerni híres magyar költők verseit, majd egy csonka vers hiányzó szavainak kitalálása következett, végül egy újabb vers sorait kellett sorrendbe állítani. Mindezek után, a kicsengetésig, Magyari Sára a diákok jövőbeli tanulmányi terveiről érdeklődött. A rendhagyó tanóra után két diákot faggattam.

– Hogy tetszett ez az alternatív irodalomóra?
Kis Zsuzsanna (XI. A): – Számomra érdekes volt, mivel ilyenben nem mindig részesülünk. Örülök, hogy élhettem a lehetőséggel.
Bella Zoltán (XII. D): – Nekem nagyon tetszett az óra, mivel egy egyetemet is bemutattak, amiről most hallottam először, és ez egy újabb opció lehet a továbbtanulásomban, mivel magyarul szeretnék továbbtanulni.

– Melyik játék tetszett leginkább?
K. Zs.: – Az, amikor magyar költők verseit kellett felismerni a felvételről, mivel ez a csapatot is összerázta.
B. Z.: – Szerintem ezekkel a játékokkal nem lehet oktatni, ezek nincsenek jó hatással a tanórákra. Véleményem szerint el kéne dönteni, hogy a tanórán játszunk, vagy tanulunk. Ettől függetlenül a játékok jók voltak.

– Szerinted lehetne alkalmazni ilyen játékokat tanórákon belül a Csikyben?
K. Zs.: – Abszolút, én támogatom ezt az ötletet, hiszen ilyenkor jobban megmozgatják a diákokat, mint egy hagyományos órán.
B. Z.: – Igen, lehetne, de nagyobb szigorral.

Ha ti is kipróbálnátok az egyik feladatot, íme itt a lehetőség, ismerjétek fel ti is a híres magyar költők verseit: 

[Fotó: Bortoș Júlia]