Mindenki szót fogad. Mindenki jó lesz. MINDENKI?… [Frissítve!]

mindenkiEgy éve a Saul fia című filmért, Nemes Jeles László és társai sokszorosan díjazott alkotásáért izgultunk, eredményesen. Február 27-én, hétfőn hajnalban újabb magyar Oscar-díjasnak örülhetünk. (De ha mégsem nyer, akkor sincs tragédia.) Deák Kristóf Mindenki című alkotását a legjobb kisfilm kategóriában jelölték és el is nyerte az Oscart! Néhány napja a YouTube-on is látható, kitűnő minőségben. 

Nem akarjuk lelőni a poén(oka)t. Csak arra kérünk, nézzétek meg, és ha van kedvetek/kedvük, szóljatok/szóljanak hozzá. Miről is szól valójában ez a nagyszerű kisfilm? Vajon mi a (szó szerint is!) csöndes üzenete, mire figyelmeztet mindenkit a Mindenki? Tetszett egyáltalán?

„Küldetések a Föld bolygóra” – Eric Barrett előadása a Csikyben

eric_barrett_sav

Nagy megtiszteltetésben és felejthetetlen élményben részesültek iskolánk reál tagozatos diákjai október 14-én, pénteken. Prof. Dr. Eric Barrett brit természettudós és klímakutató, a NASA, az ESA, a WMO, a FAO, az UNEP, az UNESCO és más nemzetközi szervezetek egykori munkatársa, tanácsadója Küldetések a Föld bolygóra címmel különleges, angol nyelvű előadást tartott a természettudomány és a hit kapcsolatáról.  Folytatás

10 érdekesség az OSCAR-DÍJAS Saul fiáról

Saul_fia_Oscarral_sav

„Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy hang, ami segít abban, hogy emberek maradjunk. Ez a film ebben reménykedik.” (Nemes Jeles László, az Oscar-díj átvételekor)

Nemes_Jeles_Laszlo_Oscar_dijjalEgy évvel ezelőtt még nem is hallottunk róla, tavaly március óta viszont nem telik el úgy hét, hogy újabb és újabb díjak, elismerések kapcsán ne foglalkozna vele a média. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia szinte példátlan nemzetközi sikersztori. A Cannes-i Filmfesztivál nagydíjával kezdett és február 29-én a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjjal végezhet. (És úgy is lett!!!)

Az előzetesekből is látszik, hogy rendkívüli erejű, formabontó produkcióról van szó. Olyanról, amelyet érdemes megnézni. Bár a romániai mozik csak március 11-én kezdik vetíteni, a Saul fiáról olyan sok cikket, interjút, háttérbeszámolót lehetett már idáig is olvasni, látni, hogy megpróbáltunk azok alapján 10 érdekességet kiemelni.  Ezáltal is hangolódva a 88. Oscar-díj átadására, amelyen 34 év után (1982, Szabó István, Mephisto) újra magyar film nyerheti el az aranyszobrocskát. (És el is nyerte!!!) S akkor villámgyorsan bekerül a címbéli pontpontpont helyére a megfelelő három szó! (Figyelem, alul szavazni is lehet arról, hogy szerintetek meglesz-e az Oscar!)
Folytatás

Repüljünk Szőregre!

Szoregi_rozsafeszt_2015Vakáció van. Törjünk hát ki az iskola falai közül, sőt az otthon falai közül is, repüljünk át városokon, sőt a határon is! Repüljünk Szeged felé, majd ennek bejáratánál, Szőregnél álljunk meg (legalább) néhány percre, hogy szép dolgokat lássunk!

Merthogy Szőregen minden év júniusában Rózsaünnepet szerveznek. Idén június 19. és 21. között került sor, immár XVII. alkalommal a színes forgatagra, amely minden rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál számos kiállítással, látnivalóval és kulturális programokkal.  Folytatás

Iskolai erőszak? NEM!

iskolai_eroszakAz elmúlt időszakban több országban is megnőtt az olyan feljelentések száma, ahol fiatalok kortársaikat jelentették fel az iskola falain belül elkövetett erőszak miatt. Hogyan eshet valaki ennek a borzalmas cselekedetnek áldozatául? Illetve hogyan válhat valaki agresszorrá? A válasz egyszerű (s tényszerű). Azok a gyermekek válhatnak erőszakossá, akik túlságosan „elkényelmesednek”. Ehhez az ülő életmód, a rendszeres sportolás hiánya, a gyermek túlzott óvása vezethet, vagy esetleg az, hogy a szülő nem fordítanak elég időt rá.

Az iskolai erőszak olyan szándékos vagy gondatlan negatív cselekedet, amely a tanulók egymás közötti erőszakos, vulgáris viselkedését jelenti. Három típusa ismert: szóbeli (csúnya beszéd, fenyegetés), fizikai (testi bántalmazás), illetve pszichikai (zaklatás). (Két hete a Netkurkász rovatban már közöltünk e témával kapcsolatos írást, ugye, emlékeztek?) A szóbeli erőszak célpontjai általában az elkövetőnél gyengébb fizikumú tanulók, olyan magányos gyermekek, akiknek nem tudják magukat megvédeni. A fizikai erőszaknál az elkövető ugyancsak a nála gyengébbet válassza célpontjául. Ezt a féle erőszakot általában csoportosan és eldugott helyeken követik el. Talán a három közül a pszichikai erőszak a legrémisztőbb. Az elkövetők társukat hosszú időn át szóban nyíltan támadják. Szándékosan kellemetlenséget okoznak a célpontnak, például kiközösítik az osztályközösségből, baráti körből, más csoportból.

Az erőszakos cselekményeknek, sajnos, rettenetes következménye is lehet. Nem egyszer történt meg, hogy a zaklatott gyermekek az öngyilkosságot választották végső megoldásul. Épp ezért érdemes lenne többször is átgondolni azt, hogy szabad-e, értelmes-e kortársunk vagy akárki más életét keservessé tenni!

Az alábbi videóban Bars and Melody (Charlie 15 és Leondre 13) a gyermekkori, pontosabban iskolai erőszakról énekelnek, épp ezért választottam ezt a videót ehhez a cikkhez. Még a Britains’s Got Talent hideg lelkű sárkánya, Simon Cowell is elérzékenyült a dal hallatán. Nem hiába küldte őket a zsűri egyenesen az élő showba. Gratula, Bars and Melody!

Mi a véleményed?

Eredmények

Loading ... Loading ...