Kiemelkedő eredményt ért el Nyári Tamás a Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny nemzetközi döntőjén

Nyári Tamás a Csiky Gergely Főgimnázium informatika termében [Fotó: Ilona János]

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karán került sor a Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny nemzetközi döntőjére 2024. február 24-én. Nyári Tamás, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos diákja a XI–XII. osztályosok 39 fős korcsoportjában kiemelkedő eredményt, ötödik helyezést ért el.

Korábbi beszámolónkban már jeleztük, hogy Nyári Tamás a korábbi két fordulón (megyei, illetve országos döntő) elért pontszámai alapján meghívást nyert a magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) által közösen szervezett rangos informatikai verseny utolsó, nemzetközi döntőjére. Ezen a magyarországi megyei döntőkön, illetve az erdélyi döntőn nyertes diákok vehettek részt Budapestről, Győrből, Komáromból, Szegedről, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredáról, Székelyudvarhelyről, és sok más városból.

Szombat reggel egy rövid eligazítást követően a diákok elfoglalták helyüket az ELTE számítógéptermeiben, majd kezdetét vette az 5 órás (!) verseny. Ezúttal is három korcsoportban mérték össze tudásukat számítógépes programozásból a magyarországi és erdélyi diákok: V–VIII. osztályból 48 diák (I. korcsoport), IX–X. osztályból 61 diák (II. korcsoport), illetve XI–XII. osztályból 39 diák (III. korcsoport). A 3. korcsoportbeli diákoknak 6 programot kellett megírniuk az általuk előzőleg választott programozási nyelvet (Pascal, C/C++, C#) és fejlesztői környezetet használva. Tilos volt bármilyen írásos segédeszköz (könyv, füzet stb.), illetve adathordozók, kommunikációs eszközök és az Internet használata. A dolgozatokat online értékelő rendszer értékelte kizárólag futási eredmény alapján. A végső eredménybe az előző, országos döntőn elért pontszámot is beszámolták.

Mivel a dolgozatok kiértékelése és a végső sorrend megállapítása néhány napot vett igénybe, díjátadásra még nem került sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 23-án lesz Budapesten, az ELTÉ-n.

Gratulálunk Tamásnak!

További információkat a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyről ITT találhatunk. A nemzetközi döntő eredményeit tartalmazó táblázatot IDE kattintva tekinthetjük meg.

[Fotó: Ilona János, Nyári Melinda]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .