Nyári Tamás a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny erdélyi döntőjén

Nyári Tamás a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny erdélyi döntőjén [Fotó: Ilona János]

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán került sor idén is a Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny országos (erdélyi) döntőjére 2024. január 13-án. A magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) által közösen szervezett rangos informatikai verseny erdélyi döntőjére a november 15-i megyei fordulón elért kiemelkedő pontszáma alapján Nyári Tamás, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos diákja is továbbjutott, és az összesített pontszámok alapján a verseny nemzetközi döntőjére is meghívást nyert.

A verseny reggelén Dr. Kovács Lehel István, a verseny Erdélyi Regionális Bizottságának ügyvezető elnöke és Dr. Szabó Zoltán, Maros megyei informatika tanfelügyelő a Sapientia aulájában köszöntötték az erdélyi városok nagyobb iskoláiból érkezett versenyzőket és kísérő tanáraikat, ismertették a programot és sok sikert kívántak a versenyzőknek. A megnyitót követően 10-15 perces próbakörre került sor, mely idő alatt a diákok tesztelhették a programok működését, majd 9:30-kor kezdetét vette a verseny.

Összesen 47 diák, Erdély 13 iskolájának legjobb informatikus diákjai mérték össze tudásukat. A verseny három korcsoportban zajlott: V–VIII. osztályból 2 diák (I. korcsoport), IX–X. osztályból 29 diák (II. korcsoport), illetve XI–XII. osztályból 16 diák (III. korcsoport) versenyzett számítógépes programozásból. Az első korcsoport 3 órát, a második és harmadik korcsoport 4 órát dolgozhatott a feladatok megoldásán. A diákoknak 6 programot kellett megírniuk az általuk előzőleg választott programozási nyelvet (Pascal, C/C++, C#) és fejlesztői környezetet használva. A dolgozatokat az online értékelő rendszer értékelte kizárólag futási eredmény alapján. A döntőn szerzett pontokhoz az előző, megyei fordulós pontszám 25%-át is hozzáadták. A versenyt a Sapientia informatika és műszaki informatika szakbemutatója követte, majd a rendezvény közös ebéddel zárult.

A negyedik fordulóba való jutás ponthatáráról az Erdélyi Regionális Versenybizottság (ERVB) döntött, a rendelkezésre álló helyek számát figyelembe véve. Ennek alapján Nyári Tamás, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos diákja is részt vehet majd a nemzetközi döntőn, amelyet az erdélyi diákok számára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, vagy (választás szerint) a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban fognak megszervezni 2024. február 24-én, szombaton.

Gratulálunk Tamásnak, aki tömören így fogalmazta meg az elmúlt szombati tapasztalatait:
„A verseny összeségében egy nagyon jó élmény volt. Alkalmam volt megismerkedni néhány sapientiás diákkal is, aki informatika szakon tanul, és az egyetem oktatási kínálatába is alkalmam volt betekinteni.”

További információkat a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyről ITT találhatunk.

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 18 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .