Kézdi Imola: Lélekporc – könyvbemutató

Alig több mint egy éve, 2022. május 7-én volt Kézdi Imola Miniallűrök című debütkötetének bemutatója az Aradi Kamaraszínházban. 2023. október 10-én, kedden, 18 órakor az aradi Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21.) a Lélekporc című második verseskötettel is „megérkezik” a Jászai Mari-díjas, kétszeres Uniter-díjas színművész, a Csiky Gergely Főgimnázium volt tanítványa. A rendezvényen saját verseiből felolvas a szerző, akivel – a tavalyi könyvbemutatóhoz hasonlóan – Kelemen Kinga dramaturg (szintén iskolánk volt tanítványa) fog beszélgetni. Alább a szervező Aradi Kamaraszínház sajtóközleményéből idézünk.

Kézdi Imola 2020 óta ír verseket. Költeményei megjelennek a Helikon, a Korunk, a Látó, a Székelyföld és az Újvárad szépirodalmi folyóiratok hasábjain. 2021-ben Miniallűrök címmel napvilágot látott első kötete a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában. Az első versek a pandémia idején születtek, amikor a színház „elhallgatott benne”, nyilatkozta akkor a színész-költő, és bár a világjárvány megszűnt, a versek azóta is maradtak, mindig újabbakat jegyez le, így most megjelenhetett a Lélekporc című folytatás. Az Exit Kiadó gondozásában megjelent verseskötetben 46 költemény kapott helyet, ami véletlenszerűen Kézdi Imola életkorára is utal, ugyanis a költőnő augusztus elején lett 46 éves. Legújabb kötetét mindenkinek ajánlja. „Azt hiszem, most már bátorságot kaptam arra, hogy mindenkinek ajánljam, aki ezeknek tud örülni és bármit meglát benne” – mondta augusztus elején Kézdi Imola a Lélekporc című verseskötet bemutatóján, Kolozsváron.

Kézdi Imola Jászai Mari-díjas, többszörös UNITER-díjas színésznő. 1977-ben született Csíkszeredában. Tanulmányait az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban, majd Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen végezte. 2002–2023 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Debütkötetével tavaly májusban mutatkozott be az aradi közönség előtt, most ismét visszatér, ezúttal hosszabb időre, hiszen a színész-költő jelenleg Aradon él és várhatóan színpadi szerepekben is találkozhatnak majd vele a nézők. A rendhagyó könyvbemutató moderátora az aradi származású Kelemen Kinga dramaturg, aki szintén diákja volt a Csiky Gergely Főgimnáziumnak, saját verseiből felolvas a költő, Kézdi Imola.

„Szeretek játszani, de csak úgy, ha a játék komolyan vehető. Mert más rétege van a nevetésnek, ha érzem mögötte, hogy sírhatnék is, te itt leszel. Enélkül a játék csak felület marad, amiben elveszünk. Imola versei játszani hívnak és megyek, mert a szavak játékában tapintható mindaz, amit azok valóságához keresek. Hogy a kín megszólítható, olyan természetesen, mintha csak át kellene ölelni ahhoz, hogy ne megrendülten álljak, hanem önkéntelenül elmosolyodjak előtte.” – írja a Lélekporc kötet verseiről Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő.

A könyvbemutató időpontja: 2023. október 10, kedd, 18:00 óra.

Helyszíne: Boéme kávézó (Arad, Episcopiei u. 21.)