Eötvös Loránd aradi emléktáblájának megkoszorúzását láthatták az MTA budapesti ünnepségén

A Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett báró Eötvös Loránd-emlékév alkalmából, 2023. szeptember 20-án, a budapesti központi ünnepségekkel egyidőben Aradon is megemlékeztünk a klasszikus fizika kiemelkedő alakjának életéről és munkásságáról.

A Csiky Gergely Főgimnázium bejáratánál 2010-ben elhelyezett Eötvös-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött a rendezvénysorozat. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Tudományos Akadémia nevében Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, az MTA tagja, Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének igazgatója és Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója koszorúzott. Arad város nevében Tóth Csaba prefektus, az Arad Megyei Tanfelügyelőség nevében Barbócz Izabella főtanfelügyelő-helyettes és Tóthpál Renáta kisebbségi tanfelügyelő, az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium nevében Kranowszky Nagy Andrea, elnök, és Spier Tünde, igazgató helyezett el koszorút. A vendégeket és a jelenlévőket Spier Tünde, igazgató köszöntötte, Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, az MTA tagja pedig Eötvös 1906-os aradi geofizikai méréseinek jelentőségét ismertette röviden.

A koszorúzásról László Ferenc operatőr, az Alma Mater Alapítvány kuratóriumának tagja által készített videofelvételt a Magyar Tudományos Akadémia budapesti központi ünnepségén is levetítették. Alább az MTA tegnapi élő közvetítésének ezt a részét osztjuk meg, amely 1:04:10-nél kezdődik.

Az aradi rendezvénysorozat folytatásáról, azaz a szegedi akadémikusok előadásáról külön anyagban számolunk be.