A sikeres előadás titkairól

[Fotó: Almási Kristóf]

Voltál már olyan helyzetben, hogy úgy érezted, a közönség nem figyel rád előadásod közben? Vagy esetleg leküzdhetetlen lámpalázban szenvedsz? Pont az ilyen helyzetek elkerüléséről szólt az MCC által szervezett A sikeres előadás 10 titka című előadás pénteken, szeptember 22-én az iskola könyvtárában.

A jó előadás titkaiba Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese vezette be a résztvevő diákokat és tanárokat. Jelen volt még az MCC csapatából Nagy Tímea, képviselet-vezető, Csala Adél, régióvezető és Kása Katalin, régióvezető asszisztens, továbbá a Csiky Gergely Főgimnázium részéről Lehoczky Attila, történelemtanár, mint rendezvényszervező asszisztens.

Az előadás nagyon interaktív volt és gyakran egy közös ötletbörzévé változott át. Szó volt arról, hogy miként lehet felkelteni a közönség érdeklődését már az előadás elején, például egy költői kérdéssel, esetleg némi fizikai aktivitással. Ezután ki kellett találnunk egy néhány mondatos bevezetőt a kedvenc hobbink bemutatásához.

Természetesen a sikeres előadás érdekében a nézők figyelmét meg is kell tartani. Erre is vannak technikák: rövid szemkontaktus, helyes mimika és interaktív részek. Figyelni kell arra is, hogy milyen típusú közönségnek adunk elő, hogy a megfelelő nyelvezetet és technikákat használjuk.

Végül, de nem utolsó sorban megtanultuk, hogy egy jó zárás is kulcsfontosságú. Fontos az, hogy az előadást képesek legyünk összefoglalni egy mondatban, mivel ez az a rész, amire a közönség a legjobban fog emlékezni.

Összefoglalva: ahhoz, hogy sikeres legyen az előadásunk, figyelnünk kell arra, hogy mit, kinek és hogyan adunk elő.

« A 3 »