Itt van az ősz, itt van újra… sok-sok diák kelt ma útra – Tanévnyitó a Csiky Gergely Főgimnáziumban

Tanévkezdés a Csiky Gergely Főgimnáziumban, 2023. szeptember 11-én
[Fotó: Ilona János]

2023. szeptember 11-én a nyárias időjárásnak köszönhetően derűs hangulatú tanévnyitón vehettünk részt iskolánk udvarán. Lelkes diáksereg, tanárok, szülők és nagyszülők együtt hallgatták, amint Spier Tünde igazgató asszony megnyitotta a 2023–2024-es tanévet.

Múlt-jelen-jövő hármasa fonódott össze ezen a napon: iskolánk épületét 1923. szeptember 23-án szentelték fel, így a Csiky Gergely Főgimnázium épülete idén szeptember 23-án lesz 100 éves. Megszámlálhatatlan múltbéli mozzanatot őriznek az ódon falak, ahogyan sok-sok emlékezetes pillanatnak lesznek tanúi a jövőben is. Diákok ezrei koptatták a lépcsőket, padokat. Alma materünk második otthona volt és lesz generációk sokaságának. Ebből a jeles alkalomból idén a Csiky-napi ünnepségsorozat nem decemberben, hanem október 23. és 27. között kerül megrendezésre, 28-án pedig az immár hagyományos Véndiák-találkozóra is sor kerül, amelyre szeretettel várjuk alma materünk volt és jelenlegi tanulóit is.

Hétfő reggel, a tanévnyitó napján Páva Kristóf első osztályos tanuló Kálnay Adél Köszöntő című versét szavalta el, majd az idei két előkészítő osztály 38 tanulója vonult ki a díszteremből Viszhányó Aranka és Bálint Erika Vanda tanítónők vezetésével, és a számukra előkészített székekre ültek.

Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója beszédében, amelyet IDE kattintva olvashatunk el, az iskolakezdés lázától kevésbé szenvedő diákokat is megnyugtatta: „A következő nagyvakációig, június 22-ig CSAK 9 hónap és 11 nap van hátra. Egykettőre el fog telni: addig át kell rágjuk magunkat 5 modulon, 4 vakáción, nagyon sok felelésen, dolgozaton, de kirándulásokon, érdekes eseményeken, és legalább 900 szüneten, amiből 180 nagyszünet lesz…”

Köszöntő beszédet mondott Barbócz Izabella, Arad megye főtanfelügyelő-helyettese és Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke. Jelenlétével az eseményt megtisztelte Tóthpál Renáta, kisebbségi tanfelügyelő, Horváth Júlia, Arad városi tanácsos, Kranowsky Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke, Zabojszky-Horváth Noémi, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület vezetőségi titkára, valamint Toma Florin felügyelő, a megyei rendőrfelügyelőség képviselője, aki Cătălin Predoiu miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter gondolatait tolmácsolta a diákok biztonságára, és a kábítószer-terjesztés visszaszorítására vonatkozóan.

A beszédek után Faragó Péter segítségével az iskola udvarán kiosztották a Rákóczi Szövetség iskolatáskáit, amelyeket az RMDSZ taneszközökkel szerelt fel. Végül, meglepetésként, Bálint Anna, iskolánk jelenlegi, illetve Rónai Zoltán, iskolánk idén végzett diákja adta elő a Bagossy Brothers Company Valahol itt című dalát.

11 órakor a minorita templomban a Veni Sancte ökumenikus istentisztelet keretén belül Kalna Zsolt, minorita atya, Vékony Zsolt József, református lelkész, Jakab István, evangélikus lelkipásztor, és Szabó Sándor, baptista lelkész közreműködésével imadkoztunk azért, hogy az idei tanév mindenki számára sikerekben gazdag legyen. Vékony Zsolt a templom padsorait megtöltő diákokat megszólítva, kérdezve fogalmazta meg gondolatait a jézusi szeretetparancsról. Igehirdetésének szövegét IDE kattintva olvashatjuk el.

[Fotó: Ilona János, Kulcsár Jóel]

« A 3 »