„Négy közös év: minden, aminek azt az elején elképzeltük, és annál is több!” – Ballagás 2023

A csepergő eső miatt némi késéssel kezdődött a Csiky Gergely Főgimnázium 2023-as végzőseinek ballagása május 31-én [Fotó: Ilona János]

2023. május 31-én a Csiky Gergely Főgimnázium 64 végzős diákja búcsúzott el iskolájától, pedagógusaitól. A diákok életében nagy határkő volt ez, egy életszakasz lezárása, és egy másik kezdete. Az ünnepség csepergő esőben kezdődött, majd zivatarban végződött, de ez sem moshatta le a diákok arcáról a mosolyt, mely mögött az együtt töltött négy év huncutságai is rejtőztek.

A végzősök énekszó kíséretében vonultak át az iskolából a Megbékélési parkba, ahol Dobos Carlos, XI. A osztályos tanuló köszöntötte az egybegyűlteket. A jelenlevőkhöz és a ballagó diákokhoz először Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szólt, majd Barbócz Izabella, Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes gondolatait hallhattuk. Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója ünnepi beszéddel búcsúzott a végzős diákoktól. A tizenegyedikesek nevében Juhász Zoltán, XI. A osztályos tanuló köszönt el a végzősöktől, a ballagók nevében pedig Szabó Sára, XII. A osztályos diák búcsúzott, Andrási Rafael, XII. C osztályos tanuló pedig Kántor Péter Megtanulni élni című versét szavalta el. (A búcsúzó és a búcsúztató beszédeket IDE kattintva olvashatjuk el.) Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Ilyés Ibolya, kisebbségi tanfelügyelő, Baracsi Levente, református lekipásztor, Kalna Zsolt, minorita atya, Szabó Sándor, baptista lelkész, Kranovszky Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke, Lészay Ildikó, iskolánk szülői bizottságának elnöke.

Következett a ballagás egy hagyományos pillanata: a kulcsátadás és a szalagkötés. A tizenkettedik évfolyamot Olai Viola (XII. A), Kisvárdai-Spier Tamás (XII. B), Somodi Zsanett (XII. C) és Molnár Melinda (XI. duális szak) képviselte. Az iskola jelképes kulcsát és a feladatokat a tizenegyedikesek nevében Szanda Antónia (XI. A), Szénási Nikolett (XI. B) és Horváth Jázmin (XI. C) vette át.

A ballagási ünnepség a díjátadással folytatódott. Az osztályfőnökök – Páll Mária (XII. A), Hasas Paul (XII. B), Ferenczi Timea (XII. C), Bencsik Anca (XI. duális) – az osztályukban a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákokat jutalmazták:

  • XII. A matematika-informatika, természettudományok, intenzív angol szak: I. díj – Szabó Sára; II. díj – Bac Barbara, Komori Viktória; III. díj – Andrásoni Orsolya
  • XII. B turizmus szak: I. díj – Kátai Tímea; II. díj – Kisvárdai-Spier Tamás; III. díj – Szőllősi Nándor
  • XII. C közgazdaság szak: II. díj – Somodi Zsanett; III. díj – Vincze Viktória
  • XI. duális szak: I. díj – Molnár Melinda

Az iskolai hagyomány szerint, a négy éven át kimagasló teljesítményt nyújtó diákok külön jutalomban részesülnek. Az Alma Mater Alapítvány Wieser Tibor-díjjal jutalmazta az évfolyamelső Szabó Sára, XII. A osztályos tanulót, aki a matematika terén elért eredményeiért a Bolyai Farkas-díjat is kiérdemelte. A Réhon József-díj Olai Viola, XII. A osztályos tanulót illette, a természettudományi tantárgyversenyeken való eredményes szerepléséért. Az anyanyelv terén való kiemelkedő tevékenységért Böszörményi-díjban részesült Szabó Sára (XII. A), Kátai Tímea (XII. B) és Andrási Rafael (XII. C), utóbbi a dr. Vekov Károly által alapított Országépítő-díjat is kiérdemelte a történelem iránti érdeklődéséért, valamint az Alma Mater-díjat kiemelkedő közösségépítő munkájáért. Ezután a szaktanárok is átadták a díjakat a tantárgyversenyeken jó eredményt elért diákoknak, illetve a Csiky Csuky-diáklap és az iskolai honlap végzős szerkesztőinek. (A díjazottak részletes listáját IDE kattintva olvashatjuk el.) A nevesített díjakat az aradi Alma Mater Alapítvány, illetve a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatta. Köszönet érte!

A rendezvény záró mozzanataként Kátai Tímea saját verssel búcsúzott el az iskolától, majd Kalna Zsolt minorita atya áldotta meg a jelenlévőket. Az ünnepség folytatása az RMDSZ Arad megyei szervezete támogatásával megszervezett koncert volt, melyen László Attila, Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Csillag születik harmadik szériájának győztese lépett fel.

A tér fölött ekkor már javában gyűltek a nagy és fekete felhők, melyek vihart sejtettek, így a fiatal előadó rövidebbre fogta a koncertet. Amikor a végzős diákok szabadon engedték a reményt és a jövőbe vetett hitet jelképező léggömböket, a Mesélek a bornak című dalt énekelték együtt László Attilával. A könnyekkel együtt az óriási esőcseppek is hullani kezdtek, még emlékezetesebbé téve mindenki számára ezt a ballagást. A villámlás, dörgés, vihar, zivatar sem ronthatta el ezt a gyönyörű ünnepet, és nem állíthatta meg az embereket, hogy – igaz, rohamtempóban – átadják a virágcsokrokat, és jókívánságokkal halmozzák el a nagybetűs élet kapujában álló (ázó) diákokat.

Ezúton is gratulálunk végzőseinknek és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!

[Fotó: Ilona János, Kulcsár Jóel]

« A 3 »