A MAGYAR NYELV NAPJA 2022 – Középiskolások nyelvi vetélkedője

Idén ismét asztalok köré ülhettek, és ténylegesen is összedughatták a fejüket a magyar nyelv rejtelmeibe feledkező izgatott diákok. Versenyzők és szervezők örömére, a 2020-as évi kihagyás és a 2021-es járványhelyzet miatt online megtartott vetélkedő után, idén ismét fizikai jelenléttel bonyolíthattuk le azt a – 2016 óta hagyományossá vált – vetélkedőnket, amellyel iskolánk a Magyar Nyelv Napját megünnepli.

2022. november 14-én 16 négytagú csapat összesen 64 versenyzője agyalt lelkesen a nyolc feladványt tartalmazó feladatlapon, hogy az elérhető maximális 100 pontból minél többet begyűjthessen. Kerestek anagrammába rejtett országneveket és hosszú szavak hálójába burkolózó városnevet; betűrejtvények és bonyolult szófonatok között kellett eligazodniuk, eszperente közmondásokat kellett eredeti alakjukra visszahozni. Játszottak betűpiramissal és intarziás névrejtéssel, de a legtöbb fejtörést az a feladat okozta, amelyben nekik kellett két ismert magyar közmondást eszperentére átírniuk. Becsülettel helytállt a mezőny, és remek megoldások is születtek. Bizonyságul közlünk itt egy csokorra valót (zárójelben a kitaláló csapat neve):

Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik.

  • Eleget megy e kehely e helyre, megeshet: elreped. (Dorobánczyak)
  • Veder megyen e mederhez, mely veszte lesz. (KGB)

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

  • Ne tedd szerte kezed, mert lepled nem fed! (KGB)
  • Tested lehet feszes, de lepled elfedjen! (Pingvinek)
  • Ejsze heverj, lepled mellett ne lessen fejed. (GT63SAMG)

A verseny győztes csapatai:

I. Brummer-Summer: Almási Eszter, Bac Barbara, Olai Viola, Spir Ádám (XII. A)

II. Dorobánczyak: Almási Kristóf, Demeter Kristóf, Dunai Márk, Juhász Zoltán (XI. A)

III. KGB: Andrási Rafael (XII. C), Miklós Ádám, Rónai Zoltán, Szabó Sára (XII. A)

Dicséret: GT63SAMG: Bede Alex, Bíró Gergő, Szőllősi Sándor, Veres Gábor (XII. C)    

A díjazottak szép könyvjutalmait mindenkori támogatónk, az aradi Szabadság-szobor Egyesület és a Communitas Alapítvány biztosította. Köszönjük a támogatást! Gratulálunk a győzteseknek!

[Fotó: Rónai Zoltán, Rudolf Ágnes, Rudolf Barnabás]

« A 2 »