Családias hangulat, érdekes programok, fontos a matek – Sapientia-bemutatót tartott egy volt diákunk

Schifler Patrícia, a Csiky Gergely Főgimnázium 2021-es végzőse mutatja be a Sapientia Marosvásárhelyi Karának informatika szakát [Fotó: Ilona János]

Az elmúlt években több ízben is beszámoltunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem élő vagy online bemutatóiról, illetve az egyetem küldöttségének aradi látogatásáról. Arra azonban még nem volt példa, hogy iskolánk egykori diákja reklámozza a Sapientiát, ahol éppen tanul. Schifler Patrícia, a Marosvásárhelyi Kar Informatika szakának másodéves hallgatója révén szeptember 7-én, szerdán ez is megvalósult.

Igazából nem is az első, hanem a második alkalommal látogatott vissza egykori iskolájába Sapientia-diákként Patrícia, hiszen idén február elején az akkori XI. A osztály matematika–informatika–intenzív angol szakos csoportjával már folytatott egy kötetlen beszélgetést az addigi egyetemi tapasztalatairól. Ezúttal a X. A osztály tagjaival, és Hadnagy Éva osztályfőnökkel (aki az ő osztályfőnöke is volt) találkozott és mutatta be nekik a Marosvásárhelyi Kar életét, a sokféle egyetemi tevékenységet, és a bentlakási életet.

Megtudhattuk tőle, hogy már tizenegyedikesként eldöntötte, hogy informatikára fog felvételizni, és azért választotta Marosvásárhelyt, mert mindenképpen magyarul szeretett volna tanulni, és mert többen is ajánlották az ottani egyetemet. Szó esett az iskolai és az egyetemi oktatás közötti különbségekről és hasonlóságokról is (általában nem egy-, hanem kétórás előadások, szemináriumok és laborgyakorlatok vannak; az egyetemen is érdemes folyamatosan készülni és a házi feladatokat időben megoldani, mert akkor nem lesz gond a szessziók alatt), illetve arról, hogy mit érdemes komolyan venni a középiskola alatt azoknak, akik majd informatikán vagy bármilyen reál szakon szeretnének tovább tanulni (matek, matek, matek…). Mesélt a Sapientia családias hangulatáról, a bentlakási élet előnyeiről (a baráti közösségek tagjai egymást segíthetik a tanulásban is), az egyetem által szervezett érdekes projektekről, például az idén tavasszal első ízben megrendezett Hackathon 24 órás programozói csapatversenyről, és a nyári szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatairól.

Pontosan hol található a Sapientia marosvásárhelyi campusa? Hogy lehet azt megközelíteni? Milyen programozási nyelveket és milyen más tantárgyakat tanulnak az informatika szakosok? Mennyire segítőkészek az ottani tanárok? Milyenek a bentlakási szobák? Milyen szabadidős tevékenységeket lehet ott folytatni? Mindezek és még más kérdések is érkeztek a jelenlévő diákoktól, és a rendelkezésre álló 50 perc bizony eléggé szűkösnek bizonyult a mégoly rövid és tömör válaszok megadására is. Schifler Patríciától azzal búcsúztunk, hogy lehetőség szerint a további vakációs aradi jelenlétei alatt is ellátogat majd egykori iskolájába és más osztályoknak is tart hasonló egyetemi bemutatót.

A szervezők szándéka szerint egykori diákjaink révén további egyetemi bemutatókra is sor kerül majd iskolánkban, hasonlóan kötetlen beszélgetések formájában.