Siker az országos regemondó vetélkedőn

A regét, népmondát, legendát kedvelő kisdiákok utaztak az ország magyarlakta vidékeiről május 6-án és 7-én Marosvásárhelyre. A Dacia Általános Iskola lelkes pedagógusai 12. alkalommal szervezték meg a harmadik osztályosok országos regemondó vetélkedőjét. A megmérettetésen 23 harmadik osztályos kisdiák vett részt, 15 megyéből, illetve Bukarestből. Arad megyét iskolánk III. A osztályos tanulója, Horváth Szilvia Viktória képviselte.

A vetélkedőt a szervezők mindig egy adott téma köré építik fel. Idén a Madarak és fák napját hozták pár nappal előbbre, a versenyzőknek egy-egy madárkát kellett „meggyógyítaniuk” a regemondással. A madarak, a zsűri, és a szépszámú közönség gyönyörködhettek, ahogyan szóltak a regék ősi módra. A versenyzők tiszta forrásból merített történelmi és földrajzi mondákkal örvendeztették meg a hallgatóságot. Mondákat hallhattunk a magyar harcosok vitézi tetteiről, királyokról, fejedelmekről, hegyek, tavak, falvak keletkezéséről, vagy eltűnéséről.

Iskolánk képviselője a jégmadárnak szerezte vissza a hangját, a zentai gyűjtésből származó Mátyás király meg a juhász c. monda előadásával. És nemcsak a jégmadárnak tetszett a regemondás, hanem a zsűrinek is, Szilvia a Dacia Általános Iskola különdíját hozhatta haza. Gratulálunk neki, büszkék vagyunk rá!

Felejthetetlen két napot töltöttünk Marosvásárhelyen, tervezzük, hogy jövőre benevezünk a Képrege – rajzpályázatra, melynek szintén ez a verseny ad helyet.