Új hírek a természetbarátoktól

A Legyünk mi is természetbarát iskola című projektben újabb tevékenységekre került sor. Február 28. és március 4. között zajlott a Fajok vetélkedője online verseny regionális szakasza. Szabó Eszter (III. B, tanítója Bálint Erika) és Bac Barbara (XI. A, felkészítő tanára Páll Mária) maximális pontszámmal zárták ezt a szakaszt. Ma, március 14-én azt is megtudtuk, hogy Bac Barbara és Roza Fanni (X. A) továbbjutott az országos szakaszra, amiért külön gratulálunk nekik!

Március 10-én a III. és a IV. osztályosok a Beporzók napján érdekes tevékenységeken vettek részt Kurunczi Enikő és Viszhányó Aranka tanító nénik irányításával. Vetítettképes előadásokon nagyon sok új dolgot tudtak meg a gyermekek. Megismerkedtek több vadméh fajjal: poszméhek, faliméhek, bundásméh, pelyhesméh, tűzvörös fémdarázs, lopódarázs stb.

Megtudták, hogy a házi méhek és lepkék mellett ezek a beporzók is nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy elegendő gyümölcs és zöldség kerülhessen az asztalunkra. Tudomást szereztek arról is, hogy a beporzó rovarok száma világszerte rohamosan csökken, és megismerték ennek okait is. A méheket paraziták és betegségek fenyegetik. A táplálékhiány is probléma a kis parcellák és a közöttük levő vadnövények által benépesített sávok eltűnése miatt. A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek (rovarirtó és gombaölő szerek, gyomirtók) elpusztítják a beporzókat.

A gyerekek azt is megbeszélték, hogy mit tehetnek, hogy segítsék ezeket az apró, de annál fontosabb élőlényeket. Táplálékforrást – virágokat és virágos növényeket – és költőhelyet biztosíthatnak nekik, valamint nem használnak rovarirtót. A negyedikesek el is vetették a virágmagokat, és mindkét osztály kipróbálta a darázsgarázs elkészítését. A harmadikosok nádszálakból, a negyedikesek papírból készítettek költőhelyet az apró rovaroknak. A tervek szerint a renoválás végeztével egy nagyobb rovarhotel fog készülni, a közelében sok virágos növénnyel.

A tevékenység végén kvízjátékot játszottak a tanulók, így mérték össze a beporzókról szerzett tudást. Különösen örültek, hogy kedvelt okostelefonjaikat is használhatták a Kahoot-játék során.

« A 2 »