Csikys dobogós az Implom országos szakaszán

Az Implom József középiskolai helyesírási verseny erdélyi döntőjén részt vett csikys diákok Ruja Ildikó és Rudolf Ágnes felkészítő tanárok társaságában
[Fotó: Rudolf Barnabás]

A 2021–2022-es tanévi Implom József középiskolai helyesírási verseny erdélyi döntőjére január 28-án került sor online térben. Minden, a versenybe benevező iskola legtöbb hat diákkal vehetett részt az országos fordulón. A Csiky Gergely Főgimnáziumot Fridrik-Hegyes Anna és Sztanovcsák Réka X. A, Olai Viola és Szabó Sára XI. A, valamint Sallai Krisztina és Sisa Csenge XII. A osztályos tanulók képviselték.

A versenyt lebonyolító Mikes Kelemen Elméleti Líceum a saját G Suite for Education platformján valamennyi résztvevő diák számára egyéni fiókot hozott létre, amit aztán Google Tantermekhez rendeltek hozzá. A versenyzők kódszámát számítógépesen sorsolták ki. A verseny 11 órakor kezdődött, és két fő részből állt: feladatlapból és tollbamondásból. A feladatlapok kérdéseit a versenyzők online tesztként oldották meg Google Űrlap formájában. Ezek megoldására 40 perces időkorlátot adott meg a versenybizottság. A tollbamondást a résztvevők megosztott Google Chrome fülön keresztül hallgatták végig, majd egy lapra írták le az elhangzó útmutatások alapján. A lapról készített fényképet a hanganyag lejátszásának befejezése után, maximum 5 perc időkorláton belül el kellett küldeniük egy megadott email-címre.

A versenyen 11 megyéből 89 középiskolás vett részt. A feladatlapra 110 pontot, a tollbamondásra 50 pontot lehetett szerezni, tehát a maximális pontszám 160 lehetett. A csikysek az élmezőnyben végeztek:

  • Sallai Krisztina – III. díj (147 pont)
  • Szabó Sára – 10. helyezés (139 pont)
  • Olai Viola – 17. helyezés (126 pont)
  • Sisa Csenge – 32. helyezés (117 pont)
  • Fridrik-Hegyes Anna – 45. helyezés (105 pont)
  • Sztanovcsák Réka – 69. helyezés (78 pont)

Az országos döntőn legmagasabb pontszámot elért 16 diák tovább jutott az Erkel Ferenc Gimnázium által szervezett Kárpát-medencei döntőbe, amelyet Gyulán rendeznek meg 2022. február 24–26. között. Iskolánkat Sallai Krisztina és Szabó Sára fogja képviselni a verseny nemzetközi szakaszán.

A versenyt a középiskolák IX–XII. osztályos tanulói számára az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) és a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium szervezte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével.

[Fotó: Rudolf Barnabás]