Anti-bullying la școală! – A bullying elleni harc az iskolában

În data de 03.02.2022 a debutat Proiectul Educativ Anti-bullying la școală!, realizat în parteneriat cu IPJ Arad, ISJ Arad și CJRAE. Colectivul de profesori coordonatori ai Colegiului „Csiky Gergely” și-a dorit să le dezvăluie formele multiple ale termenului de bullying întâlnite în școală și cum pot fi prevenite/pedepsite conform legii.

Astfel, polițiștii de prevenire, împreună cu cei de siguranță școlară, au desfășurat o acțiune preventivă, tip dezbatere având ca temă bullying-ul.

Considerăm că școala este locul în care copiii îşi dezvoltă propriile forţe, primesc cunoştinţe noi, îşi formează personalitatea proprie, îi face pe copii să perceapă realitatea şi lumea care ne înconjoară. Şcoala este mediul care educă în fiecare copil dorinţa de a reuşi, de a depăşi obstacolele. Şi totuşi comportamentul bullying persistă şi este foarte des întâlnit în mediul şcolar, mediul pe care societatea contează cel mai mult în formarea unei personalităţi căreia viitorul îi aparţine.

Scopul nostru prin acest tip de activitate este să-i facem pe elevi conștienți de importanța distingerii între impoliteţe, răutate şi bullying pentru ca profesorii, administratorii şcolari, consilierii, poliţia, părinţii şi copiii să ştie cu toţii la ce să fie atenţi şi când să intervină.

Dima Crina, profesoară de limba si literatura română, coordonatorul proiectului


2022. február 3-án iskolánkban elkezdődött A bullying elleni harc az iskolában elnevezésű oktatási projekt, az Arad Megyei Tanfelügyelőség, az Arad Megyei Rendőrség, valamint az Arad Megyei CJRAE támogatásával. A projektben résztvevő pedagógusok céljai közt szerepelt az iskolában jelen levő bullying jelenség tisztázása, valamint annak megelőzése a diákok körében.

Ennek megvalósítására hívták meg iskolánkba az Arad Megyei Rendőrség, és az iskolák biztonságáért felelős szervek képviselőit, akik egy bullying megelőzés témájú interaktív előadást tartottak.

Az iskola az a hely, ahol a gyerekek egyénisége az évek során kialakul, módosul, azáltal, hogy új ismeretekkel bővítik tudásukat. Az iskola készíti fel a diákokat, hogy az életben megállják a helyüket, és legyőzzék az eléjük gördülő akadályokat. Mégis, ebben a környezetben is nap, mint nap találkoznak a személyiségüket sértő, iskolai bántalmazás (bullying) jelenséggel.

A fentihez hasonló tevékenységekkel tudatosítani szeretnénk a diákokban, hogy van különbség udvariatlanság, rosszindulat és bántalmazás között, valamint azt, hogy ha találkoznak ezzel a jelenséggel, vagy elszenvedői a bántalmazásnak, merjenek segítséget kérni a tanároktól, az iskola pszichológusától, vagy szüleiktől.

Nyári Melinda, nevelési igazgató, a projekt résztvevője