A szecesszió világnapja Aradon 2.0 – 2021

Színes, virágos házikók Gyulán” – kifestőfüzet Bagyinszki Luca és Bagyinszki Zoltán szerkesztésében

Május elején iskolánk honlapján megjelent a Szecesszió Világnapja alkalmából szervezett online verseny felhívása. Eljött az ideje, hogy megtudjuk, a verseny alatt kik voltak a legügyesebbek.

Június 10-én, 12 óra 30 perckor, a szecesszió világnapján kerül sor a „Palotáról palotára Aradon” című játékos vetélkedő eredményhirdetésére városunk egyik ikonikus épületének a falai között. Hiszen a mi Kultúrpalotánk jelképévé vált egy olyan városnak, mely alig valamivel több, mint száz éve nemcsak gazdasági teljesítménye, hanem lakóinak műveltsége, művészetpártolása miatt is kiemelkedett Magyarország települései közül. Versenyünk ezt a múltat, közösségünk szecessziós stílusú alkotásokban bővelkedő örökségét volt hivatott megjeleníteni. Az eseményt Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója nyitja meg rövid köszöntő beszéddel, majd Ujj János helytörténész mutatja be e stílus jelentőségét, hatását Arad építészetére. Ezt követően dr. Muntean Tibor a megmérettetés öt fordulójának menetét és technikai hátterét ismerteti. Az eredményhirdetés és a csapatok díjazása után a résztvevők megkoszorúzzák Szántay Lajos szobrát.

Ez az esemény csak egy azoknak a rendezvényeknek a sorában, amelyeket a Szecesszió Világnapja alkalmából szervez Gyula és Arad, a két testvérváros. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: Gyulán a Magvető Református Óvodában, Aradon pedig a Kincskereső Óvodában ismerkedhetnek a legkisebbek evvel a stílussal, egy Színes, virágos házikók Gyulán című kifestőfüzet lapjain keresztül.

Bagyinszki Zoltán fotográfus Szecesszió c. kiállításának képei Gyulán élőben tekinthetők meg. Aradon, a Csiky Gergely Főgimnázium honlapján és facebook-oldalán lesznek láthatóak a fotók.

Értékeljük, amink van, ismerjük meg, vigyázzunk rá és adjuk tovább!