Szecesszió világnapja Aradon 2.0

Szecesszió Aradon [Fotó: Bagyinszki Zoltán]

„Arad és a szecesszió” – versenyfelhívás

A szecesszió egy olyan világban született, melyet szédítő sebességgel változtatott meg a tudományos-technikai fejlődés. Az első felhőkarcolók, a 150 km/h sebességgel haladó gőzmozdonyok, az aradi Mercedes gyár kapuin kigördülő autók világában a művészek szakítottak a múlt alakzataival és egy olyan stílust hoztak létre, mely a természet formáit vette alapul.

A szecesszió világnapja 2013 óta egy minden év június 10-én tartott építészeti, kulturális világnap. A katalán Antoni Gaudí (1852–1926) és Lechner Ödön (1845–1914) építészek halálának évfordulójához kapcsolódik (mindketten június 10-én hunytak el). Magyar városokban, Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden több éve ismert az ünnepi világnapos rendezvény, de Arad testvérvárosa, Gyula is bekapcsolódott már a sorozatba. Az ünnepi rendezvényeket több éve rendezik meg Bagyinszki Zoltán fotográfus segítségével.

Mivel Arad egy szecessziós aranybánya, mi sem maradhatunk le az eseményekről. 2020-ban a Csiky Gergely Főgimnázium is bekapcsolódott az eseménysorozatba. Akkor avatták fel Szántay Lajos műépítész szobrát a Kultúrpalota lépcsőjén. Az építész az Art Nouveau stílus keretében formálta markánsan Arad arculatát. Aradon több mint 100 épület készült ilyen stílusban, de helyi szakértők még további 100-ról nyilatkoznak.

Az idén, 2021-ben, a járványügyi intézkedések miatt az események nagy része (verseny, kiállítás) átköltözik az online térbe.

A tavaly februárban megrendezett, a szecessziót népszerűsítő digitális „Palotáról palotára Aradon” című játékos vetélkedő folytatására is online formában kerül sor. Két kategóriában várjuk a csikys tanulók jelentkezését: VI–VII., valamint IX–X. osztályosok. Mindkét esetben 2 vagy 3 fős csapatok nevezhetnek be. A több fordulóból álló verseny céljai között szerepel Arad történelmének, az „új stílus” világának és a legismertebb aradi építész, Szántay Lajos munkásságának a megismertetése a diákokkal. A résztvevők – a megadott anyag segítségével – kvízfeladatokat fognak megoldani, szelfifotót készítenek Szántay Lajos szobrával, és sok más kacifántos feladat vár rájuk.

Jelentkezni május 12., 23 óra 59 percig lehet, az alábbi Google Classroomos csoportokba történő belépéssel:

  • VI–VII. osztály: kurzus kódja gq2bwsh
  • IX–X. osztály: kurzus kódja dzc45ne.

Csak az egyik csapattag kell hogy bejelentkezzen!

A feladatok végső megoldási/beküldési határideje 2021. június 1. Az eredményhirdetésre 2021. június 10-én kerül sor, a terveink szerint élőben. A díjazás anyagi hátterét a gyulai kapcsolatainknak köszönhetjük.