„Szép volt ez a nap!” – A 2021-es végzősök rendhagyó ballagása

Az iskola udvarán sorakoztak fel az idei ballagók, a Szabadság-szoborhoz való átvonulás előtt [Fotó: Ilona János]

Hónapokkal korábban kezdődött a tervezés, szervezés, egyeztetés helyszínről, lehetőségekről, korlátozásokról, de az elmúlt héten már valóban erre összpontosult a figyelem. Pénteken, június 4-e délelőttjén a végzősök még tartottak egy főpróbát, majd korán elbocsátást nyertek, hogy kellőképpen felkészülhessenek a délutáni eseményekre. A tizenegyedikesek osztályfőnökeik, tanáraik kíséretében eközben „birtokukba vették” a közeli Megbékélés-teret, ahol ötszáz széket rendeztek el és mostak le, takarítottak, kordonokat állítottak, majd az iskolában gondosan feldíszítették végzős társaik osztálytermét, a folyosókat, s a lépcsőházakat. Kora délután minden készen állt a várva várt eseményre.

16 órakor az utolsó osztályfőnöki órával kezdődött a ballagás, majd a tizenkettedikesek a folyosón felsorakozva, énekelve vonultak le az udvarra. Ott egy külön erre a célre összeállított virágkapu alatt a tavasszal elmaradt szalagtűzésre került sor, az iskola pedagógusainak jelenlétében. A végzős osztályok osztályfőnökeinek – Hadnagy Éva (XII. A), Nyári Andrea (XII. B), Szente Gabriella (XII. C), Zaiț János (XI. SP) – Spier Tünde igazgató tűzte fel a szalagot, ők pedig osztályuk diákjainak adták át a nagykorúság jelképét.

Rövid pihenő és gyülekezés után, 18 órakor (éppen a templomi harangok megkondulásakor) a Csiky Gergely Főgimnázium idei 83 végzőse a Ballag már a vén diák-ot énekelve átvonult a Megbékélés terére, ahol az összegyűlt szülők, hozzátartozók és vendégek felállva fogadták őket. (A még érvényben lévő járványügyi intézkedések miatt, sajnos, csak korlátozott számban és megfelelő igazolások felmutatásával érkezhettek hozzátartozók.) A Gaudeamus igitur eléneklése után mindenki helyet foglalt, majd a XI. A osztályos Nagy Andor műsorvezetőként köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pellegrini Miklós, Arad megye főtanfelügyelő-helyettese, Ft. Király Árpád marosi főesperes, Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Bognár Levente, városi tanácsos, Ilyés Ibolya, kisebbségi tanfelügyelő, Kranowszky-Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke és Lészay Ildikó, iskolánk szülői bizottságának elnöke.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke üdvözlő beszédében június 4., a Nemzeti Összetartozás napja és az aradi magyar végzősök ballagásának közös dátuma kapcsán jelezte, hogy a rendezvény méltó példája annak, hogy összefogva, hatékonyan és eredményesen tudunk együttműködni.

Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója megköszönte az RMDSZ helyi szervezetének a segítségét és támogatását, amely lehetővé tette, hogy a Szabadság-szobor mellett, valóban különleges körülmények között tarthassuk meg a 2021-es ballagást. „Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét” – idézte Dale Carnegie amerikai író egy híres mondását, utalva arra, hogy bár a hagyományos módon idén sem lehetett a végzősök búcsúünnepségét megszervezni, de alkalmazkodtunk a körülményekhez, és igyekeztünk a legjobbat kihozni belőle. Példa lehet ez a ballagóknak is arra, hogy ha majd nehézségekbe ütköznek, alkalmazkodjanak, menjenek előre, de semmiképp se hátráljanak meg.

« A 3 »

[Fotó: Ilona János, Back István Levente]

A tizenegyedikesek nevében Back István Levente (XI. A) búcsúzott idősebb társaitól, a ballagók nevében pedig Csonka Nikolett és Mészár Anna Orsolya (XII. A) olvasott fel búcsúbeszédet. Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versét Tóthpál Eszter (XII. A) szavalta el, majd következett a kulcsátadás ünnepélyes momentuma.

//Az elhangzott beszédeket külön bejegyzésben fogjuk közölni.//

Következett a legeredményesebb végzős tanulók díjazása a Szabadság-szobor előtt. Az osztályfőnökök adták át az oklevelet az első három helyezettnek, Spier Tünde igazgató pedig a négy éven át kimagasló teljesítményt nyújtó végzős diákokat jutalmazta a Csiky-díjjal – Csonka Nikolett, Mészár Anna Orsolya, Tóthpál Eszter (XII. A) –, az évfolyamelsőnek járó Wieser Tibor-díjjal – Csonka Nikolett, Mészár Anna Orsolya –, a legeredményesebb matematikusnak járó Bolyai-díjjal – Mészár Anna Orsolya –, a matematika és informatika tantárgyversenyeken elért eredményekért járó Erdélyi Károly-díjjal – Sipos Richárd (XII. A) –, a kémia és biológia tantárgyersenyeken elért eredményekért járó Réhon József-díjjal – Csonka Nikolett –, a történelem és a társadalomtudományok terén végzett munkáért járó Vekov-díjjal (dr. Vekov Károly alapította) – Almási Lóránt (XII. A) –, a magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyeken, illetve a szavalóversenyeken elért eredményekért járó Böszörményi-díjjal – Csonka Nikolett, Tóthpál Eszter –, az iskolai gyarkorló cégben végzett kiemelkedő munkáért – Tóth Orsolya (XII. B), Lévai Karola (XII. C) –, illetve a hagyományőrző munkáért és az iskolai néptánccsoportban való részvételért járó Alma Mater-díjjal – Almási Csenge, Almási Dóra, Borbély Hunor Attila, Csapó Vivien (XII. A), Bartucz Norbert (XII. B).

//Terjedelmi okok miatt a díjazottak teljes névsorát is külön bejegyzésben fogjuk közölni.//

Ft. Király Árpád marosi főesperes áldotta meg a jelenlévőket, s a közösen elmondott Miatyánkkal véget ért az ünnepség első fele. A folytatás azonban további meglepetéseket hozott. Rövid technikai átállás után ugyanis színpadra lépett Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, és közvetlenségüknek, örömüknek hála (elmondásuk szerint több mint fél év után léphettek fel először élőben, itt, Aradon), néhány perc múlva már együtt énekelt velük a közönség tekintélyes része, fiatalabbak, idősebbek egyaránt. Egyórás koncertjükön ismert magyarországi előadók és együttesek (LGT, Neoton, KFT, Bikini, Deák Bill Gyula, Quimby, Magna Cum Laude stb.) dalainak jazzesített változatát adták elő, nagyszerű instrumentális betétekkel fűszerezve. Nem csoda, hogy a közönség egy ráadásra is visszatapsolta őket, sőt, a ballagási ünnepség utolsó perceit jelentő léggömb-eregetéshez is zenei aláfestést biztosítottak.

Merthogy sok-sok színes lufival érkeztek a tizenegyedikesek, szétosztották azokat a végzősöknek, akik Falusi Mariann hangos visszaszámlálása után egyszerre engedték fel őket. Hamar emelkedtek a lufik a Megbékélés tere fölött, s velük emelkedtek az égbolt felé a tizenkettedikes csikys diákok színes emlékei, élményei, titokban megfogalmazott reményei is. És, ne tagadjuk (a fotók is tanúk rá), ekkor már fátyolossá vált a legtöbb arc, és az ifjú-felnőtt férfiak szeme is furán csillogott a júniusi alkonyatban…

Aztán véget ért a ballagás, és a végzős diákokat virágokkal halmozták el a jelen lévő szüleik, nagyszüleik, hozzátartozóik, barátaik. A teret újra a tizenegyedikes diákok vették gondozásba, hogy rövid idő alatt a rendrakásról gondoskodjanak. Matekovits Alpár is, akinek az ünnepség hangosítását köszönhettük, megkezdhette a kábelek, erősítők, kamerák szétszerelését.

„Szép volt ez a nap!” – jegyezte meg elmenőben egy anyuka, a 2021-es ballagási ünnepség vége felé. Tényleg az volt!

Legyen még sok ilyen szép napotok életetekben, kedves csikys végzősök! Minden jót, a viszontlátásra!


Ahogy azt fentebb is jeleztük, külön bejegyzésben fogjuk közölni az elhangzott búcsúztató beszédeket, illetve a díjazottak részletes névsorát. László Ferenc operatőr jóvoltából pedig a ballagás legszebb pillanatait videón is közzétesszük a jövő héten, s azt azok is megtekinthetik majd, akik a korlátozások miatt nem juthattak el személyesen az ünnepségre.


« A 3 »

[Fotó: Ilona János]


Sajtóvisszhang:

Aradi Hírek – Felemelő ballagás a Szabadság-szobornál

Nyugati Jelen – Egyedi ballagás különleges diákoknak

RMDSZ Arad megyei szervezete