Tevékenységek a Természetbarát iskolák programban

Decemberben hírül adtuk, hogy a Csiky Gergely Főgimnázium is benevezett a Román Madártani Intézet által meghirdetett Természetbarát iskolák programba. Az azóta eltelt időszakban már lezajlott néhány tevékenység.

Az enyhe tél miatt a madáretetőkhöz idén télen nem sok vendég érkezett, de sikerült néhány széncinegét lencsevégre kapni.

A madarak ablakhoz való ütközésének megakadályozására a II. A osztályosok az iskola két épületét összekötő „híd” ablakaira különböző alakú és színű matricákat ragasztottak. Az Előkészítő A és a II. A osztály tanulói az osztálytermek ablakait is színes madársziluettekkel díszítették.

A Fajok vetélkedője című online versenynek is lezajlott a megyei és regionális fordulója. A megyei vetélkedőre 6 gyermek nevezett be az iskolából, közülük hárman (Danu Helen Jacqueline a II. A, Olai Viola és Boar Andrei David pedig a X. A osztályból) továbbjutottak a regionális szakaszra. Olai Viola a regionális szakaszon is a maximális 10 pontot érte el, de sajnos az időeredménye nem volt elegendő az országos fordulóra való továbbjutáshoz.

Jelenleg is zajlanak az Élő tavasz (Spring Alive) rendezvényei. A hazatérő madarak (gólya, füsti fecske, sarlós fecske, gyurgyalag, kakukk) első megjelenését kell a http://www.springalive.net/ oldalon jelezni. Hamarosan rajzversenyen is részt vehetnek a diákok.

Reméljük, hogy miután májusban visszatérünk az iskolába, megvalósíthatjuk a projekt ötödik témakörének felhívásait is. A körülöttünk élő állatoknak kell barátságos környezetet teremtenünk – növények ültetésével, rovarhotel építésével, madáritató készítésével stb. Ugyanebben a témakörben tematikus programokat lehet szervezni a különböző világnapokra is. A víz világnapjáról március 22-én és a madarak világnapjáról április 1-én a II. A osztályosok megemlékeztek. A Föld napján, április 22-én még vakációznak a diákok, de május 10-én a fák és madarak napját, május első hétvégéjén pedig a vonuló madarak napját már együtt ünnepelhetjük.

Mindenkinek sok szabadban töltött, madár- és állatbarát, szennyezésmentes tavaszi napot kívánunk!

A program keretében a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai által elvégzett tevékenységekről az INNEN letölthető PowerPoint-vetítésben vagy az ITT található pdf-dokumentumban találhatunk rövid, képes összefoglalót.