Legyünk mi is Természetbarát iskola!

A Román Madártani Egyesület idén is meghirdette a Természetbarát iskolák programot, amelynek célja az ökológiai nevelés és a biodiverzitás növelése néhány egyszerű természetbarát tevékenység kivitelezésével. A Csiky Gergely Főgimnázium mellett több mint 300 iskola csatlakozott az idei felhíváshoz, és iratkozott be a versenybe, amelynek vannak csak az online térben zajló eseményei, néhány tevékenység akár a tanulók otthonából is megvalósítható, és remélhetőleg az iskolában is tudunk majd tenni természetünk, környezetünk védelméért.

A projekt tevékenységei az iskolaév teljes terjedelmére szólnak, egyesek szezonális jellegűek (például: itt telelő madarak etetése, vagy tavasszal a költöző madarak visszatérésének dokumentálása), mások egész évben zajlanak (például: Fajok vetélkedője). A versenyben részt vevő tanulók érdekes dolgokat tanulhatnak meg a különböző madárfajok viselkedéséről, életéről, és arról, hogy mi emberek hogyan segíthetjük helyesen a madarakat (etetés, fészkelés stb.).

A Természetbarát Iskola cím megszerzéséért a verseny szabályzatában felsorolt minimum 5 tevékenységet kell elvégezni a következő témakörökből:

  1. Téli madáretetés, és az etetőknél megfigyelt fajok regisztrálása fajlistára.
  2. A madarak ablakhoz való ütközésének megakadályozása az ablakokra ragasztott különböző alakú és színű matricák segítségével.
  3. Részvétel az Élő tavasz (Spring Alive) legalább egy rendezvényén, ami lehet a hazatérő madarak első megjelenésének dokumentálása, rajzversenyen való részvétel, a vándormadarak világnapjának megünneplése stb.
  4. Barátságos környezet teremtése a körülöttünk élő állatoknak – növények ültetése, rovarhotel építése, műfészkek kihelyezése, madáritató készítése stb. Ugyanebben a témakörben meg lehet ünnepelni a víz világnapját, a Föld napját, akár egy-egy kirándulással.
  5. A Fajok vetélkedője című online verseny.

Minden tevékenységről fotót kell készíteni, és a projekt végén (május vége, június eleje) kell beküldeni a szervezőknek.

Ahogyan már említettem a tevékenységek egy része online is elvégezhető (például: bemutatók, rajzok, tematikus napok megünneplése, Fajok vetélkedője stb.), vagy akár otthon (a kertben, a tömbház mellett, az erkélyen) is megvalósítható a diákok által (például: madarak etetése, a fészkelőanyag kihelyezése, a sziluettek ablakba helyezése stb.)

A természetbarát gyermekek Páll Mária és Sipos Csilla biológiatanároknál, és e sorok írójánál jelentkezhetnek személyesen, vagy az arialmasi@gmail.com email-címen. A gyermekek részvétele mellett a lelkes szülők támogatását is köszönjük.


A projekt bemutatása:

https://www.sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/prezentare_Scoli-prietenoase.pdf

A verseny szabályzata:

https://www.sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/Regulament-SPN_2020-2021.pdf

Segédanyagok:

https://www.sor.ro/proiect/gradini-si-scoli-prietenoase-cu-natura/materiale/