Kalandok a nádtengeren, újratöltve

kurutty_masodik_fordulo_sav

Április 12-én a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében zöldhajú emberkék rohangáltak az improvizált nádasban. Mi történhetett? Nem, nem marslakók lepték el iskolánkat, hanem a Kurutty általános műveltségi vetélkedő második fordulójára készülődött 20 kisdiák iskolánkból, illetve 8 gyermek Zerindről. 

Folytatódtak a körzeti szakaszon megkezdett témák. Berg Judit Tavasz a nádtengeren című regényének újabb három fejezetét olvasták el a tanulók, a vízparton élő állatokat felváltották a növények (nád, gyékény, fűzfa, vízitök, nőszirom), a nép- és gyermekdalok helyett pedig Strauss, Smetana és Chopin „vizes” műveit fújták kívülről a szorgos kuruttyosok. A matematika feladatok sem maradhattak el, és most nem légi, hanem vízi jármű tervezésében kellett a képzelőerőnek teret adni. A verseny legizgalmasabb része mindig az angol jelenet. Lengék, harácsok, Sulyom király, kecskebékák (aki nem tudná, kik ők, olvassa el Berg Judit művét) szerepeltek a mulatságos darabokban, ráadásul a diákok angolul játszottak a színpadon.

A zsűrinek újra sok dolga akadt. Bálint Erika és Vincze Német Julianna tanítók, illetve Pal Diana (angol), Páll Mária (biológia), Sipos Gabriella (társadalomtudományok) tanárok pontozták a csapatok teljesítményét.

Közel négy óra munka után megszületett a végeredmény. Legjobbnak a Hős Liga csapat bizonyult. Tapasztó-Gujdár Péter (IV. o), Bíró Mátyás (III. o.), Varga Lóránt (II. o.), Böszörményi Kristóf (I. o.) 80 ponttal végzett az első helyen, és hősiesen kiharcolta az országos döntőbe jutást. Rajtuk kívül az országos szakaszon megyénket képviseli még a Párducok csapata, akik tavaly megnyerték az országos versenyt: Veres Zsombor, Kiss Cintia, Tamás Lőrinc, Kranowszky-Nagy Szilvia. (Szilvia Budacsek Tímea helyére került a csapatba, mivel utóbbi már ötödikes). Második helyen végzett a Lengék lánycsapat (74,25 pont), harmadikok pedig a zerindi Koalák lettek (72,25 pont), de a szintén zerindi Ebihalak, Nádszálkisasszonyok és Viharsárkányok is sok tudással és szép emlékkel gyarapodtak a felkészülés és a verseny során.

Az országos döntőt idén iskolánkban szervezik meg május 17. és 19. között, amikor az ország 8 megyéjéből több mint 50 kisdiák fog vetélkedni egymással.

A csikys diákokat Khell Jolán, Kurunczi Enikő, Fekete Karolina, Bencsik Anca, Viszhányó Aranka, Khell Levente és Leib Gáspár György készítették fel a versenyre.

Ezúton is köszönjük az iskola vezetőségének és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek a támogatást.

« A 2 »