[GYORSHÍR] Iskolánk diákjai nyerték a magyar és román diákok történelmi témájú versenyét Kolozsváron

o_aradi-diakok_kisebb

A győztes csikys diákok bemutatója a Problema Solvenda Romania elnevezésű, történelmi témájú esetmegoldó verseny kolozsvári döntőjében [Fotó: Bede Laura / Krónika]

Back István Levente, Csapó Dávid és Kovács Nikolette, azaz a Csiky Gergely Főgimnázium dr. Muntean Tibor történelemtanár által felkészített Phalanx csapata nyerte a Problema Solvenda Romania elnevezésű, történelmi témájú esetmegoldó versenyt. A középiskolások számára kiírt vetélkedő döntőjét április 6-án, szombaton tartották Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. 

A kolozsvári Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers által közösen szervezett verseny elődöntőjébe a 35 benevezett csapatból 10 román és 10 magyar csapat jutott tovább, a döntőben pedig szintén egyenlő (2-2) volt a különböző anyanyelvű csoportok száma. E két fordulón tolmács fordította magyar nyelvről román nyelvre, és fordítva az elhangzottakat. A döntőben a diákoknak az amerikai indiánok függetlenségi helyzetére kellett megoldást találniuk egy előre elkészített PowerPoint-bemutató ismertetésével, amelyre vonatkozólag később a szakmai zsűri kérdéseire is felelniük kellett.

Harmadik helyen a gyulafehérvári Eagles’ Squad, második helyen pedig a Blue Lions (szintén a gyulafehérvári Mihai Viteazul Katonai Főgimnáziumból) és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata, az Alba Dracones végzett. Az első díjat a Csiky Gergely Főgimnázium csapata, a Phalanx nyerte el.

„A versenybe első alkalommal benevező, kilencedikes diákokként azt gondoltuk, hogy a legjobb húsz közé se jutunk be. Aztán bekerültünk a döntőbe, és végül elsők lettünk. Teljesen váratlanul ért” – nyilatkozták a Krónikának az aradi csapat tagjai, akik egy budapesti ingyenes kirándulást, a Vibe fesztiválra szóló fesztiválbelépőket, illetve értékes könyvcsomagot nyertek.

Gratulálunk a Phalanx csapat tagjainak és a felkészítő tanárnak a kiemelkedő eredményért! A verseny részletesebb ismertetésére hamarosan visszatérünk.

[Forrás: Krónika]