Arad–Gyula – egy négyéves barátság újabb fejezete

gyulai_uton_sav

A csikys diákoknak egyre több lehetőség nyílik pályázatok révén olyan programokban részt venni, amelyek során magyarországi iskolák diákjaival közösen tölthetnek el egy-egy hétvégét náluk vagy nálunk. Minden diáknak adódik alkalma évente legalább egyszer Határtalanul programban részt venni. Az Arad–Gyula Határtalanul viszont különleges. 

A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és a Csiky Gergely Főgimnázium XII. A. osztálya között az együttműködés már négy éve tart. Minden évben a résztvevő diákok barátként találkoznak újra és töltenek el két tartalmas hétvégét. Legutóbb, március 28. és 31. között az aradi diákok látogattak Gyulára. Bár lassan már a város minden zegét-zugát ismerjük, de a szervező Fodor György tanár úrnak mindig sikerül meglepnie bennünket. Idén a Gyulahús KFT meglátogatása volt az újdonság. Saját szemünkkel láthattuk a Gyulai Kolbász útját a darálástól, a töltésen, érlelésen és füstölésen keresztül egészen a csomagolásig. Értelmet nyert az a mondás, hogy „Kolbászból van a kerítés” és nem csak, hanem a plafon és a fal is.

Pénteken, a Kovács Ilona megbízott igazgatónővel való találkozás után egy-egy magyar, biológia, történelem és angolórát látogathattunk meg. A csikys tizenkettedikesek saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen egy gyulai végzős diáknak az érettségi felkészítő órája. Megismerhették az érettségi vizsgarendszert, mi, tanárok pedig beleleshettünk a Kréta elnevezésű digitális naplóba, amely, bár sok munkával jár, de teljesen átláthatóvá teszi az osztályozást és a hiányzásokat.

A szombat a kikapcsolódás jegyében telt. A Gyulai vár és az Almásy-kastély látogatása, a lubickolás  a Gyulai Várfürdőben még színesebbé tették a programot. Ezt tetéztük a későig nyúló és nagyon jó hangulatú társasjátékokkal.

Köszönet a házigazdáknak ezért a hétvégéért. Az idei program második fázisára áprilisban kerül sor, amikor szeretettel várjuk a gyulai csapatot egy hasonlóan kellemes közös programra.

[Fotó: Spier Tünde, Fodor György, Ádám Krisztina]

« A 2 »