Életvezetési tréning végzősöknek

rose_csapatepito_vegzosoknek_sav

December 6-án, csütörtökön délelőtt egy körülbelül öt órás csapatépítő tréningen vettünk részt, mi, a XII. A, B és C osztályos diákok. Előzetesen azon morfondíroztam, hogy mivel is fogjuk ezt a hosszú időt eltölteni… Arra számítottam, hogy különböző kérdőíveket töltünk majd ki, és azok alapján fogjuk megállapítani,hogy mivel is szeretnénk foglalkozni, illetve egyfajta útmutatással segítenek majd. Talán beszédek is lesznek, különböző egyetemeket és munkalehetőségeket mutatnak be, mi pedig esetleg véleményt mondunk vagy kérdezünk, ha valamit nem értünk. Nos, szerencsére, egészen máshogy alakult az egész! 

A ROSE Projekt* által, Major Zsolt Balázs szegedi pszichológus vezetésével egy pályaorientációs csapatépítő tréningen vettünk részt. Az elején különböző csapatjátékokat játszottunk, például, egy hullahopp-karikát kellett egy-egy ujjal érintve, egyszerre mozgatva leengedni a földre úgy, hogy azt egy pillanatra sem engedhettük el, vagy plüss állatokat kellett átjuttatnunk a díszterem egyik végéből a másikba úgy, hogy azt Zsolt ne vehesse észre. Összedolgozott mindenki és megpróbáltunk figyelni is egymásra. Ehhez türelmesnek kellett lenni és alkalmazkodni kellett a helyzetekhez, annak érdekében, hogy az egész csapat együtt tudjon működni. Ráadásul a csapat nem 10-20 emberből állt, hanem több mint 60-ból, és ez így még nagyobb kihívást jelentett. Sikerült, és ezt a segítőnk, Zsolt is büszkén jelentette ki.

A csapatépítő játékok után Zsolt némi tanáccsal látott el minket és persze mi is kérdezhettünk, ő pedig, ha tudott, szívesen válaszolt azokra. Nem egy sablonos bemutatót néztünk, hallgattunk végig, hanem a témát érzelmi, értelmi és hozzáállási oldalról is körüljártuk. Megértettük, hogy az elsőre negatív érzést kiváltó dolgoknak is megkereshetjük a pozitív oldalát, s ez rögtön változtat a helyzeten, vagy legalábbis azok szubjektív megélésén, megítélésén. Nem gondoltam volna, hogy ezen a pályaorientációs trainingen egy ilyen löketet kapok és önbizalmat, hogy igenis a dolgokat nem próbálni, hanem elérni kell és megvalósítani őket.

Örülök, hogy ezúttal nem kifejezetten a tanulásról vagy a jövőbeli munkánkról beszéltünk, hanem magunkról, a mi gondolatainkról, és arról, hogy mindig magunkból induljunk ki. Örülök, hogy részt vehettem ezen a tréningen, s örülök az ott kapott élményeknek!

* ROSE (ROmanian Secondary Education) – a Világbank által 2015 októberében elindított oktatási projekt, amely a középiskolai és felsőfokú iskolaelhagyás csökkentéséhez és az érettségizettek arányának növeléséhez igyekszik hozzájárulni (Szerk. megj.)

[Fotó: Horga Annamária]