Közlekedési útmutató, avagy horror egy kicsit másképpen

kozlekedesi_utmutato_sav

Halloween volt a napokban, s ennek kapcsán legtöbbünknek a hagyományos ijesztő jelmezek, a morbidan kifaragott töklámpások, vagy éppen a horror műfajába sorolható filmek jutnak eszünkbe. Ezzel ellentétben, október 31-én, szerdán és november 1-jén, csütörtökön a „horror” egy másik megnyilvánulásáról tudhattak meg többet a Csiky Gergely Főgimnázium középiskolásainak egy csoportja, mégpedig a közúti és közlekedési balesetekről, a betartott és be nem tartott közlekedési szabályokról. 

Leginkább a mi korosztályunkra jellemző a sebesség utáni vágy, amelyet akár a motor s a gépjármű vezetésénél is érvényesítünk. A 18. életévüket frissen betöltöttek jogosítványra vágynak, ám ennek megszerzése nem csupán a gyakorlati tudást feltételezi, hanem a közlekedési szabályok alapos ismeretét és teljes körű felhasználását, valamint a biztonsági lépések feltétlen betartását.

Nemcsak Romániában, hanem az egész világon is a közúti balesetek vezető helyet foglalnak el az elhalálozási statisztikákban. A kimutatások szerint Romániában évente több mint 2000 ember válik ilyen baleset áldozatává. Felmerül ilyenkor a kérdés: ki volt a hibás? És jönne a rutin válasz, miszerint a sofőr. Ám gyakran ugyanolyan felelősség terheli a sofőr figyelmét elterelő személyt, akivel ő éppen SMS-ezik vagy telefonál, vagy éppen a járdáról óvatlanul lelépő gyalogost, esetleg a menőzésből előző biciklist/motorost is. Riasztó belegondolni, hogy a gépkocsi akár csak 36 km/h-ás sebességnél 10 m-t tesz meg egyetlen másodperc alatt, ha pedig a sofőrnek váratlan helyzetre kell reagálnia, az átlagosan további 5,18 megtett métert jelent, mielőtt fékezni kezdene. Ha a biztonsági öv nincs becsatolva, akkor bizonyos gépjárműveknél a légzsák nem is nyílik ki, tehát a saját biztonsága sincs szavatolva. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a közlekedési szabályok be nem tartása vagy elhanyagolása igen komoly anyagi, testi és mentális károkat okozhat. Kérdés, az előbbi példára utalva: biztosan megérte elküldeni azt az SMS-t?…

Mindezekről és még sok minden másról Crainic Constantin Nicolae rendőr ezredes, az Arad Megyei Rendőrség Közlekedési Osztályának munkatársa beszélt a résztvevő diákoknak és pedagógusoknak, igen sok gyakorlati példával, filmrészlettel illusztrálva mondanivalóját. Köszönjük a figyelmeztetéseket!

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »