A függőség rabság

bonus_pastor_diakokkal_sav

Az Iskola másként hét keretén belül, a csütörtöki nap folyamán részt vehettünk a Bonus Pastor Alapítvány munkatársai által tartott drogprevenciós foglalkozáson. 

A körülbelül kétórás foglalkozáson Horváth Mária, szociális munkás (illetve, más osztályokban, Bartha Éva, klinikai szakpszichológus) ismertette a különböző függőségeket és beszélgetett velünk. Képek, rajzok és egy rövid animációs film segítségével ismerhettük meg a függőségbe sodródás igencsak megrémítő folyamatát. Az előadás során feltehettük kérdéseinket, tanácsot kérhettünk és a véleményünket is megoszthattuk, kifejthettük. Végül a rehabilitációs központ egyik lakója, Zsolt mesélte el nekünk saját függőségének történetét, majd pedig a leszokás és a felépülés nehézségeiről is beszélt.

Szimulációs szemüvegek segítségével mi magunk is kipróbálhattuk, hogy milyen szörnyűvé válik a látásunk marihuána vagy alkohol fogyasztása után. Majd néhány bátor önkéntes segítségével egy rövid előadást improvizáltunk arra, hogy miként reagálnak egyes emberek, ha függőséget okozó szerekkel kínálják őket.

Végül tanácsokat kaptunk azzal kapcsolatosan, hogy hogyan kerülhetjük el azt, hogy mi is a függőség lefelé vezető spiráljába keveredjünk, s ezeket a tanácsokat hasznos szórólapokon magunkkal is vihettük.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »