Csikysek a Kontrasztkiállításon

kontrasztkiallitas_sav

A Kontrasztkiállítás a Magyarországi Református Egyház és a rendőrség közös család- és ifjúságmentő projektje. Aradon az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) főszervezésében, az Aradi Református Egyházmegye és a Csiky Gergely Főgimnázium támogatásával Vékony Zsolt József református lelkipásztor, egyházmegyei előadó, iskolánk protestáns hitoktató tanára rendezte meg a rendhagyó multimédiás kiállítást, melyet a Csiky gimnáziumi és líceumi osztályos diákjai (is) megtekintenek. 

A kiállítás egy labirintusban vezet végig minket, amelyet végigjárva 8 különböző témát feldolgozó állomáshelyen tekinthetjük meg a „kiáltásokat”. Témái: családon belüli erőszak, példaképek, házasság/válás, abortusz/gyermekvállalás, függőségek/szabadság (az alkohol, a dohányzás és a drogfogyasztás káros hatásai), értékeink, öngyilkosság, megváltás. Helyzetek, melyekkel nap mint nap találkozhatunk, veszélyek, melyek nap mint nap veszélyeztetnek minket. A látottak, s hallottak alapján mindannyian elgondolkodunk. Segítségünkre vannak azok a megoldások, melyeket a kiállítás szerkesztői felkínálnak.

A VIII. B osztállyal január 18-án, szerdán látogattuk meg a kiállítást. A vélemények megoszlottak. Egyesek számára a legmegrendítőbb az volt, ahogyan egy édesapa bemutatja fiának drogfogyasztás miatt bekövetkezett halálát. Mások számára annak az édesapának az áldozatkészsége volt a legmeghatóbb, aki saját gyermeke életét áldozta fel egy vonatszerelvény utasainak megmentéséért. Mindenképpen tanulságos volt, amit láttunk. Egy elgondolkodtató élet-lecke, amely a családon belüli egyetértésre, összhangra és harmóniára buzdít.

Néhány vélemény-részlet a nyolcadikosok részéről:

„A legelszomorítóbb a családon belüli erőszak bemutatása volt. Vannak olyan gyerekek, akiket a szüleik oktalanul vernek, »merthogy őket is verték« annak idején. Az abortusz, a drogfüggőség, az öngyilkosság és az önsanyargatás témája is felkavaró.” (Horváth Roland)

„A Kontrasztkiállítás nagyon elszomorító, de az igazságot tükrözi. Olyan témákat hoz fel, melyek mostanság, sajnos, nagyon gyakoriak. Nagyon örülök annak, hogy végignézhettem, és hogy szervező önkéntes is lehettem.” (Rákóczi Rebeka)

„Nagyon jó, de egyben nagyon szomorú. Tanulságos és szívhez szóló.” (Diószegi Krisztina, Varga Ancuţa, Tötös Kornélia)

Köszönet Vékony Zsolt református lelkésznek, hogy megrendezte számunkra ezt a bemutatót! Vasárnapig (január 29-ig) a kiállítás még megtekinthető az Arad Megyei Múzeum Klió Termében (Gh. Popa de Teiuş utca 2–4. szám). Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben már jeleztük, a részvételhez a csoportoknak Vékony Zsolt Józsefnél lehet jelentkezni, a következő telefonszámon: 0768-430930.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »