Elsősegélynyújtást tanult a XI. C

Elsosegely_11C_sav

A Munkavédelem és munkahigénia elnevezésű gyakorlati tantárgy keretében a XI. C közgazdaságtan osztály Tóthpál Renáta tanárnő kíséretében június 23-án alapszintű elsősegélynyújtási tanfolyamon vett részt a Romániai Vöröskereszt Arad Megyei Szervezeténél

A tanfolyamon megtudhattuk, hogy milyen feladatkörökkel rendelkezik és mivel is foglalkozik pontosan a Vöröskereszt. Ugyanakkor megtanulhattuk az elsősegélynyújtás általános szabályait, alaplépéseit:
– az elsősegélynyújtó meg kell őrizze nyugalmát és határozottságát, majd gondoskodnia kell a sérült és saját biztonságáról;
– ezután megvizsgálja a sérült személy életjeleit, majd segítséget kér a mentőszolgálattól;
– elsősegélyt nyújt és közben a mentőszolgálat érkezését várja.

A sérült életjeleinek, öntudatának vizsgálata után a légzés és a pulzus ellenőrzése következik, majd mindezek figyelembe vételével kell az érintett személyt ellátni, vagy megkezdeni az újraélesztését. Megtanulhattuk azt is, hogy mit tegyünk fulladásos, vágásos, fejütéses, töréses, égéses, orrvérzéses, mérgezéses, vagy áramütéses sérülés esetén. A tanfolyam során a főbb elsősegélynyújtási műveleteket az oktató segítségével gyakorlatban is kipróbáltuk.

Végül egy tudásfelmérő tesztet töltöttünk ki, és az eredménynek megfelelően bizonyítványt kaptunk, valamint egy elsősegélyre vonatkozó kézikönyvet, és egy kártyát, amellyel egy év után gyakorlatban is leellenőrizhetjük a tanfolyamon tanultakat. Csoportkép is készült a hasznos és tanulságos rendezvény megörökítésére.

[Fotó: Tóthpál Renáta]

« A 2 »

Korábbi bejegyzések az elsősegélynyújtás témájában:

Gondoskodó kis szívek az egészséges nagy szívekért

Elsősegély-nyújtásból immár jelesek

Amit mi is megtehetünk! – Tanárok elsősegélytanfolyamon

Segítség, hogy segíthess