Elsősegély-nyújtásból immár jelesek

Elsosegely_XIC_sav

November 10-én és 12-én délelőtt, a szakmai gyakorlat hetének két napján a XI. C osztály elsősegély-nyújtási tanfolyamon vett részt a Román Vöröskereszt aradi kirendeltségénél.

Az első napon Iudita Cuvineanu, az igazgatónő köszöntött bennünket, majd röviden bemutatta a Vöröskereszt történetét, megalakulásának célját, jelenlegi céljait, illetve azt, hogy jelenleg milyen tevékenységeket folytatnak, kiken segítenek. Érdekesség, hogy az arab államokban a kereszt helyett egy vörös félholddal jelölik az alapítványt. 

Az ismertető után Laura Lucuța foglalkozott velünk, aki már 6 éve önkéntes tagja az aradi Vöröskeresztnek. A kétnapos oktatás során megtanultuk, hogyan kezeljünk egy pánikhelyzetet, hogyan segítsünk eszméletlen embereken. Gyakoroltuk az újraélesztést és a mesterséges lélegeztetést egy próbababán, megismertük az életmentő defibrillátor működését. Mindezek után különböző sérülések kezelését sajátítottuk el, mint például égési sérülés, vérzés, zárt és nyílt csonttörés, fagyott testrész kezelését, sebek fertőtlenítését.

Sok tanulás és gyakorlás után egy tudásszintfelmérőt is írtunk, mely a két oktatónap anyagának kérdéseit tartalmazta, végül mindenki egy oklevéllel gazdagodott. Reméljük, hogy jövőbeni vészhelyzet esetén már ösztönösen tudunk segíteni bárkin, míg a szakemberek meg nem érkeznek.

[Fotó: Bortoș Júlia]