Amit mi is megtehetünk! – Tanárok elsősegélytanfolyamon

Elsosegely_tanfolyam_sav

Orrvérzésnél NEM fektetjük hanyatt, hanem inkább előrehajoltatjuk és az orrnyergét szorítjuk meg az ujjunkkal! Ájulásnál, hirtelen eszméletvesztésnél NEM pofozzuk, rázogatjuk, hanem egyszerűen hanyatt fektetjük és a lábait felpolcoljuk, hogy az agyba minél több oxigén jusson! Vészhelyzetben ELŐBB a mentőket hívjuk és csak utána kezdjük el az újraélesztést, hogy minél kevesebb idő teljen el a szakszerű segítség megérkezéséig.

Ennél jóval több hasznos információhoz is hozzájutottak azok a tanárok, akik a Romániai Vöröskereszt Arad Megyei Szervezetének alapszintű elsősegélynyújtó tanfolyamán részt vettek március 29-én, szombaton. A megye több iskolájához hasonlóan a csikys pedagógusok is fontosnak tartották, hogy a veszélyhelyzetek felismeréséről, a segítségnyújtás sorrendjéről, illetve a sérültek ellátásáról szerezzenek elméleti és gyakorlati tudást. Grada Gina, Hasas Paul, Hevesi Éva, Ilona János, Pintér Mária, Rogoz Marianna, Rus Cristiana, Szabó Csilla és román kollégáik számára az aradi Beniamin Dragoș, a Romániai Vöröskereszt alelnöke, egy fiatal, de sokrétű hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakember tartott alapos felkészítést.

A vészhelyzetekben szükséges tennivalók (1. Őrizzük meg a nyugalmunkat! 2. Gondoljuk át gyorsan, hogy mi a teendő! 3. Hívjuk a mentőket! 4. Bátorítsuk és lehetőség szerint lássuk el a sérültet!) elsajátítása mellett alkalmunk volt kipróbálni felnőtt, gyermek, vagy csecsemő cardiopulmonáris újraélesztését is. Az öntudatlan, de lélegző sérültek oldalra fordítását, a fulladásos sérültek ellátását, illetve sérült testrészek felkötését is bemutatta a tevékenység irányítója, de arra is komolyan figyelmeztetett, hogy ha a mentés során veszélybe kerülhet az életed (égő ház, lángoló autó, sebesen áramló folyó stb.), akkor saját magad is áldozattá válhatsz a segítségnyújtás közben. Bárki szabadon kérdezhetett a jó hangulatú (fizetős) tanfolyamon, amely egy rövid teszt kitöltésével zárult, majd nemzetközi érvényességű oklevelet kaptak a résztvevő pedagógusok.