„Gyermekkorotok véget ért, beléptek a felnőtt életbe…” – Elballagtak a végzősök

Ballagas_2015_sav

Meghatódott szülők, hozzátartozók, tanárok várták május 29-én a Csiky Gergely Főgimnázium udvarára azt a 97 diákot, aki búcsút vett eddigi második otthonától. Kilenc órakor kicsengettek az utolsó osztályfőnöki óráról, s a négy végzős osztály díszbe öltözve elindult a folyosón, a titkárságon, az igazgatói irodán és a tanárin keresztül az udvarra. 

Ballagas_2015 (050)Zaharie-Gulyás Ábel köszöntötte a ballagókat és az ünnepségre nagy számban összegyűlt szülőket, rokonokat, barátokat, érdeklődőket. Az ünnepi búcsúbeszédek sorát Hadnagy Éva igazgató asszony kezdte, aki tanácsokkal és jókívánságokkal látta el az életbe lépő diákokat: „Ma még virág van a kezetekben, holnap már toll, vagy más munkaeszköz. Ragadjátok meg a pillanatot, válasszatok, döntsetek jól.” Király András oktatási államtitkár a régi iskolás emlékeit idézte fel beszédében, majd ő is sok sikert és kitartást kívánt. Cziszter Kálmán városi tanácsos a jövőbeni kihívásokról beszélt, de emlékeztette a ballagókat, hogy a nehézségekben mindig elkíséri őket az iskola és a szülők szeretete. Beszédet mondott Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes is, aki ezzel a gondolattal búcsúzott: „Az, ahogy tíz vagy húsz év múlva kinézünk majd, attól függ, hogy ma, holnap és holnapután mit teszünk, mit gondolunk…” Ezzel emlékeztette a diákokat arra, hogy minden gondolatunk, tettünk kihatással lesz a jövőre. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnöke, Jadwiga Lewandowska, legyel testvériskolánk, a Łodz-i 13-as számú Bem József Általános Iskola igazgatónője, Bege Magdolna, a Nyugati Jelen napilap főszerkesztője és Lipták Julianna, a szülői bizottság elnöke.

Ballagas_2015 (059)Az osztályfőnökök nevében Tóthpál Renáta (XII. C) búcsúzott, aki előbb a szülőknek köszönte meg kitartásukat, majd a ballagó diákokhoz szólt. Felidézte az elmúlt négy év fontosabb eseményeit, s a diákokra nézve büszkén búcsúzott: „Szervezésben nagyon jók voltunk, és nem azért, mert különlegesebb adottságaink voltak, hanem mert együtt erősek voltunk. Példát mutattatok minden diáknak azzal, ahogy egy emberként dolgozott az évfolyam, ha volt egy közös célunk.” A tizenegyedikesek nevében Sisa Rihárd (XI. A) búcsúzott, majd a végzős Pálfi Kinga (XII. C) tolmácsolásában Kiss Kálmán Szonett ballagóknak című versét, Kis Zsuzsanna (XII. A) előadásában pedig Reményik Sándor Akarom című költeményét hallgatták meg a jelenlévők. A tizenkettedikesek búcsúbeszédét Kovács Henrietta (XII. A) mondta el, aki az egész évfolyam nevében köszönte meg a tanárok négyéves munkáját, mindezt egy-egy humoros emlékkel kiegészítve.

A búcsúbeszédek után következett a már hagyományos kulcsátadás és a szalagkötés, mellyel a szervezői feladatokat vették át a tizenegyedikesek. Ezután az osztályfőnökök kiosztották a legeredményesebb, legszorgosabb diákoknak járó díjakat. (Sokat, nagyon sokat. Olyan sokat, hogy a díjazottak részletes listáját egy külön bejegyzésben fogjuk közölni!) Az évfolyamelsőségért járó Wieser Tibor-különdíjat Kovács Henrietta érdemelte ki 9,80-as átlagáért.

Ballagas_2015 (131)A díjak kiosztása után a XII. A, XII. B és XII. C osztályok dalban búcsúztak. Király Árpád főesperes, kanonok megáldotta a jelenlévőket, majd a ballagó líceumi osztályosok együtt énekelték el Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalát. Az ének alatt az égbe repült 97 színes léggömb, az ünnepség végén pedig virágokat és sok-sok gratulációt fogadtak a ballagók.

Alább az ünnepségen készült hang- és fotóösszeállítást hallgathatjuk, tekinthetjük meg, de a banketten készült fényképekben is gyönyörködhetünk. Ballagás a Csiky Gergely Fõgimnáziumban 2015. május 29-én – részletek Zaharie-Gulyás Ábel, Hadnagy Éva, Király András, Cziszter Kálmán, Tóthpál Renáta, Sisa Rihárd, Kovács Henrietta beszédébõl, a ballagók énekébõl, illetve Király Árpád imádságából

[Hangfelvétel: Czank Vivien]

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia, Csomós Roland, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

Ballagás

« A 7 »

Bankett

« A 3 »

/ Sipos Gabriella fotóit is köszönjük a ballagás végi lufieregetésről! /