Iskola másként – Drogprevenció

Drogprevencio_Bonus_Pastor_sav

Az Iskola másként hét részeként előbb április 8-án, szerda délután a felnőttek (szülők, pedagógusok) számára tartott prevenciós előadást, majd csütörtök délelőtt nyolcadikos, kilencedikes és tizedikes diákokkal folytatott drogprevenciós tevékenységet a Bonus Pastor Alapítvány két alkalmazottja, Bartha Éva klinikai pszichológus és Horváth Mária szociális munkás. 

Osztályunk, a IX. A csütörtök reggel vehetett részt Horváth Mária interaktív előadásán, aki a függőségek megelőzéséről és azok legyőzéséről tartotta bevezető beszédjét. Olyan dolgokat soroltunk fel együtt, melyek függőséget okozhatnak, mint például a különböző drogok, szerencsejátékok, alkohol vagy esetleg a nikotin. Ezután a drogok, vagyis a függőségek negatív illetve pozitív tulajdonságait vázoltuk fel, és hasonlítottuk össze.

Horváth Mária a függőségtől szabadulni kívánó emberek terápiájával, gondozásával és utógondozásával is foglalkozó Bonus Pastor Alapítvány életét is bemutatta nekünk. Az őt elkísérő fiatal elmesélte nekünk, hogy ő maga is a szerencsejátékok rabja volt. Beszélt nekünk az okokról, melyek a függőséget kialakították, illetve az abból kivezető útról is, melyet nem könnyű megjárni.

Az osztályból jelentkező önkéntes diákok közül négyen egy-egy lufit és egy-egy tűt kaptak, amellyel azt tehettek, amit akartak. Volt, aki felfújta a lufit, és volt, aki megpróbálta a tűvel szigetelni azt. Persze tudta, hogy nem fog sikerrel járni, de megpróbálta. Mikor mindenki befejezte, a tevékenység vezetője elmondta nekünk, hogy az a lufi jelképezte az életünket, amely a kezünkben van, és amelyet pillanatok alatt tönkre is tehetünk a függőségeink által. Másik négy jelentkező egy jelenetet játszott el, amelyben egy csoki jelképezte a drogokat, illetve egy osztálytársunk volt az, aki próbálta befolyásolni a többieket. Volt, akinél sikerrel járt, és volt, akinél nem.

[Fotó: Ilona János]