Iskola másként, 2015 – beharangozó

Iskola_maskent_logo„Tudj többet, légy jobb!” – ezzel a mottóval hirdette meg a tanügyminisztérium az Iskola másként hetet, amely idén április 6–10. között kapott helyet. A Csiky Gergely Főgimnáziumban keddtől péntekig sok és változatos program várja majd a diákokat, de a szülőkkel közös tevékenységre is készülnek a szervezők. Tallózzunk a tervezett programok között! 

Kedden, április 7-én Páva Adorján, a kolozsvári Krónika napilap szerkesztője és Bognár Zoltán politológus látogat a Csikybe. Interaktív előadásuk címe: Hírek és hírszolgáltatás a XXI. század elején.

Szerdán, április 8-án kerül sor az általános iskolai osztályok számára kiírt A kutya – az ember barátja című fotóverseny eredményhirdetésére. Ezzel egyidőben a középiskolások a tudomány és a művészet kapcsolatáról hallhatnak majd a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem munkatársainak előadásán. Szerda délután Amikor a szülő gyanakszik címmel a Bonus Pastor Alapítvány két munkatársa tart drogprevenciós előadást szülőknek és pedagógusoknak. Erről többet ITT olvashatunk.

Csütörtökön, április 9-én a nyolcadikos és a kilencedikes diákok bevonásával folytatja drogprevenciós tevékenységét a Bonus Pastor Alapítvány, de ugyanaznap délelőtt kerül sor az immár hagyományos Nyílt napra is, amelynek keretében Arad megye magyarul tanuló nyolcadikosai látogatnak el a Csikybe. Szintén csütörtök délben az Aradi Állami Filharmónia szervez szimfonikus koncertet a csikys diákok számára.

Mindeközben az előkészítő és az elemi osztályosok sem lustálkodnak majd. Régi időkre emlékezünk címmel hagyományőrző kézműveskedésre, népviseletek, régi gyermekjátékok, fonalbábok bemutatására kerül majd sor, de találós kérdések vetélkedője, kedvenc társasjátékok versenye, természetvédő foglalkozások, plakátkészítés, kisfilmvetítés, illetve ha az idő engedi, kirándulás is várja majd a kisdiákokat.

Természetesen a közelgő szalagavató előkészületei, próbái is folynak majd, de a „hagyományos” órákon is nem hagyományos témákkal várják majd diákjaikat a tanárok.

Ahogyan tavaly, úgy idén is igyekszünk minél több rendezvényről képes beszámolóval szolgálni, de ehhez örömmel várjuk „külsősök”, azaz önkéntes tanárok és diákok segítségét, akik az általuk látott, vezetett eseményről a csiky.posta@yahoo.ro email-címre küldhetnek néhány mondatos beszámolót és/vagy képeket.