Amikor úgy sikerül minden, ahogy szeretted volna

Kicsi, de annál lelkesebb csapat indult el múlt péntek reggel az iskolánk udvaráról Csíkkarcfalvára, ahol május 10–12. között tartották meg a XXIV. Kurutty Műveltségi Vetélkedő országos szakaszát. A 4 tagból álló – Leib-Pálfi Sára (I. osztály), Lestyán-Fazekas Dominik (II. osztály), Revilák Regina (III. osztály), Tankó Dóra (IV. osztály) – Mesterek csapat el is határozta, hogy újra az Illyefalván megtartandó Napsugár táborba szeretnének eljutni (ugyanúgy, mint a múlt évben), mert az egy nagy élmény volt az akkori csapattagoknak.

   Tovább…

Jól kalkulált a Kalkuluszon! II. díj a Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyversenyen

A Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny informatika (programozás) kategóriájának díjazottjai. Középen a II. helyezett Nyári Tamás, a Csiky Gergely Főgimnázium diákja [Fotó: Ilona János]

2024. május 10–12. között XVII. alkalommal szervezte meg a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum a Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyversenyt a magyar tannyelvű erdélyi középiskolák diákjai számára. Ennek informatika kategóriájában – Kalkulusz Informatika Tantárgyverseny – Nyári Tamás, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos tanulója igen komoly sikert ért el, a II. helyen végzett.

   Tovább…

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny – országos III. díj Budacsek Tímeának

Az 51. alkalommal megrendezett magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny idei házigazdája Sepsiszentgyörgy volt, ahol április 19–22. között 17 megye 180 diákja mérte össze irodalmi tudását és tehetségét. Iskolánkat három diák képviselte e rangos megmérettetésen: Balog Sára (V. A, felkészítő tanára Nyári Andrea), Anghel Orsolya (IX. A – felkészítő tanára Rudolf Ágnes), valamint Budacsek Tímea (X. A – felkészítő tanára Rudolf Ágnes). A négy napos rendezvény színvonalas kulturális programokat, izgalmas kirándulásokat, tartalmas színházi programokat, érdekfeszítő író-olvasó találkozókat tartalmazott a nívós verseny mellett.

   Tovább…

Gelei József Biológia Tantárgyverseny, országos szakasza

Kiss Tóbiás (IX. A, j4) második helyen végzett a Gelei József Biológia Tantárgyverseny országos szakaszán

2024 április 27-én zajlott Kolozsváron a BBTE és a szilágysomlyói Simion Bărnuțiu Főgimnázium szervezésében az Oktatási Minisztérium által elismert Gelei József Biológia Tantárgyverseny országos szakasza.

   Tovább…

Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencia Kolozsváron

Kopacz Melánia (XI. A) első díjat nyert a 13. Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencián, Kolozsváron [Fotó: kollegium.ro]

2004-ben szervezték meg az első Diákkonferenciát a Kolozsvári Református Kollégiumban, idén pedig 13. alkalommal került megrendezésre a Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencia. Iskolánkból első alkalommal vettünk részt rajta, két diák készült tudományos dolgozattal.

   Tovább…

A József Attila versmondó verseny országos szakaszán járt diákunk – II. díj és egy különdíj büszke tulajdonosa lett

Április 26-án került megrendezésre a József Attila versmondó verseny országos szakasza Szilágysomlyón. Iskolánkat a VII. osztályos Tapasztó-Gujdár Sophie képviselte, aki két hónapon belül immár második alkalommal szerzett elismerést intézményünknek országos versmondó versenyen, és ez alkalommal is kiemelkedően teljesített.

   Tovább…

Pénzmágus szuperdöntő Csíkszeredán

A Pénzmágus csíkszeredai szuperdöntőjén 6. helyet szerzett csapat (balról jobbra): Bodor Dávid László, Tamás Ákos Hannibál, Higyed Hunor István, Charles-Fekete Farkas Frederick (XI. A) Lévai Ildikó, felkészítő tanár társaságában

Április 28-án, vasárnap ért véget a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán a nagy népszerűségnek örvendő Pénzmágus szuperdöntője. A Pénzmágus egy több hónapon át zajló országos közgazdasági vetélkedő-sorozat, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), Magyarország csíkszeredai és kolozsvári Főkonzulátusa, valamint a Sapientia EMTE közösen szervez és bonyolít le. A többlépcsős versenyre idén több mint 400 tanuló nevezett be, de a Szuperdöntőben már csak a 10 legjobban teljesítő csapat vehetett részt.

   Tovább…

Szép eredmények a Romániában élő kisebbségeknek szervezett román nyelv és irodalom tantárgyversenyen – Rezultate foarte bune pentru elevii Colegiului „Csiky Gergely” la Olimpiada de limba și literatura română pentru minorități naționale și diaspora

Április 11–14. között a Csiky Gergely Főgimnáziumban került megrendezésre a Romániában élő kisebbségek számára szervezett Román Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakasza. A versenyen több mint 250 diák vett részt az ország 19 megyéjéből, akiket 30 pedagógus kísért a megmérettetésre.

   Tovább…