„Otthonról hazajöttek” – 35. Kárpát-medencei Ifjúsági Honismereti tábor

A 35. Honismereti tábor résztvevői [Fotó: Farkas Krisztián – Horgos, Vajdaság]

Ezzel a találó címmel jelent meg beszámoló a Mesztegnyői hírlapban, s a cím tökéletesen tükrözi a résztvevők érzéseit. Ha először lép be az ember a Mesztegnyői Tájház kapuján, táborozóként, akkor is olyan érzése van, mintha már régen ismerné a helyieket.

   Tovább…

XXIX. Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozó

Mesztegnyo_sav

Idén, augusztus 15–21. között 29. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozót, a kisebbségben élő magyar fiatalok részére. Ezúttal sajnos csak nyolc csoport tudott eljönni a meghívott tízből: Léváról (Szlovákia), Aradról, Barótról Kémerről, Kisiratosról, Székelykeresztúrról (Románia), Horgosról (Szerbia), a házigazdák pedig Mesztegnyőről (Magyarország). Sajnos Beregszászról, Nagymuszalyról (Ukrajna) és Csantavérről (Szerbia) különböző okok miatt nem jöttek diákok. Iskolánkból idén a XII. A osztály 8 diákja kapott lehetőséget a táborban való részvételre, Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár kíséretében: Csíki Gergely, Juhász Dóra, Lőrincz Márk, Mogyorósi Krisztina, Păcurar Ariana, Sisa Rihárd, Torma Dorothy és Tóthpál Béla. Megjegyzendő, hogy a kisiratosi csapat két tagja, Gál Krisztián és Ierger Zsolt is régi ismerősünk volt, hiszen egykoron („réges-régen”, de nem egy távoli galaxisban) ők is a Csikyben végeztek. 

   Tovább…

Csikysek Mesztegnyőn

Mesztegnyo_2014_sav

Idén 10-ik alkalommal került megrendezésre augusztus 15–20. között a Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozó, ahol határon túli diákok gyűltek össze Léváról, Csantavérről, Beregszász-Nagymuzsajról, Horgosról, Kémerről, Kisiratosról és Aradról. Arad már több alkalommal vett részt a találkozón, ahová szó szerint hazamegyünk, annyira vendégváró, szeretetteljes légkör fogad. Idén a Csikyből 8 diák kapott lehetőséget a táborban való részvételre: Besesek Richárd (XI. C), Kiss Zsuzsanna (XII. A), Păcurar Ariana (XI. A), Sisa Rihárd (XI. A), Tóth Bianka (XII. A), Tóth Blanka (XII. A), Tóthpál Béla (XI. A) és Zaharie-Gulyás Ábel (XI. A), Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár kíséretében. Az 5 nap alatt mindenki nagyon jól érezte magát, összebarátkoztunk a többi táborozóval és rengeteg érdekes programon vettünk részt:
– előadásokat hallgattunk Dózsa Györgyről, Gábor Áronról és az I. Világháborúról;
– íjászkodtunk Pál Feri atyával;
– meglátogattuk Budapesten a Parlamentet és a Hősök terét;
– részt vettünk a Balatonboglári Napokon, fürdőzéssel egybekötve;
– a Marcali Bajtárs Egyesület sportvetélkedőt szervezett számunkra, amelyen természetesen az Arad–Kisiratos csapat lett a győztes :);
– mesztegnyői külön meghívással érkezett Aradról Tóth Gellért, iskolánk volt tanulója is, aki az előadások alkalmával a hangosítást biztosította, és ha már volt felszerelés… karaoke estet, nyitó- és záróbulit szervezett a tábor részvevőinek, hatalmas sikerrel.

A fentiekből kitűnik, hogy unatkozásra és alvásra nemigen jutott idő… és mindezek mellett még készülnünk is kellett az előadásra, amelyet augusztus 20-án, Magyarország nemzeti ünnepén a kultúrotthonban adtunk elő. Az Olasz Angéla tanárnő által szerkesztett és betanított táncos-verses előadás amely A hazám címet viselte, nagy sikert aratott mind a táborlakók, mind pedig a mesztegnyői közönség körében.

Sajnos eljött a tábor vége és bár szomorúak voltunk, lelkünkben a viszontlátás reményével távoztunk, hiszen a „jövőre veled ugyanitt” már szállóige a mesztegnyői táborozók körében.

Köszönjük szépen a mesztegnyőieknek a felejthetetlen élményeket és a vendéglátást!!!

[Fotó: Tóth Gellért] 

Életreszóló szép emlék marad – Mesztegnyői barátaink Aradon

mesztegnyoiek_aradon-1 Nagy öröm volt a Csiky Gergely Főgimnázium pedagógusai és diákjai számára az április 5-én, pénteken iskolánkba látogató mesztegnyőiek fogadása, akiket többen is a csikysek közül régi barátokként üdvözölhettünk. A Balatontól 25 km-re fekvő, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mesztegnyőn, ahol immár 27 esztendeje minden évben megrendezik a Kárpát-Medencei Honismereti Ifjúsági Találkozót, iskolánkat olyan kiváló diákok képviselték, akik számára a búcsú Mesztegnyőtől nem jelentett elszakadást, mert a barátság szálait itthon tovább szövögetik.

Mesztegnyő 35 főből álló csoportját, a polgármesteri hivatal képviseletében érkező 9 felnőttet és a tánccsoport 24 tagját Nagy László Péter polgármester és Kövesdiné Panyi Antónia alpolgármester vezette, aki 10 éve már az ifjúsági találkozók lelkes szervezője és a Csikyvel való kapcsolattartás motorja is. A látogatás fő célja közül kiemelném a régi barátságok ápolását, új kapcsolatok kialakítását, valamint Arad történelmi nevezetességeinek megismerését és a vértanúk emléke előtti tisztelgést. E célkitűzéseket figyelembe véve szervezte meg számukra a programot Hadnagy Éva tanárnő, a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatója, aki már egy mesztegnyői ifjúsági találkozó résztvevőjeként ismerte a csoport tagjait és vezetőjükkel is állandó kapcsolatban maradt. 

   Tovább…