Életreszóló szép emlék marad – Mesztegnyői barátaink Aradon

mesztegnyoiek_aradon-1 Nagy öröm volt a Csiky Gergely Főgimnázium pedagógusai és diákjai számára az április 5-én, pénteken iskolánkba látogató mesztegnyőiek fogadása, akiket többen is a csikysek közül régi barátokként üdvözölhettünk. A Balatontól 25 km-re fekvő, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mesztegnyőn, ahol immár 27 esztendeje minden évben megrendezik a Kárpát-Medencei Honismereti Ifjúsági Találkozót, iskolánkat olyan kiváló diákok képviselték, akik számára a búcsú Mesztegnyőtől nem jelentett elszakadást, mert a barátság szálait itthon tovább szövögetik.

Mesztegnyő 35 főből álló csoportját, a polgármesteri hivatal képviseletében érkező 9 felnőttet és a tánccsoport 24 tagját Nagy László Péter polgármester és Kövesdiné Panyi Antónia alpolgármester vezette, aki 10 éve már az ifjúsági találkozók lelkes szervezője és a Csikyvel való kapcsolattartás motorja is. A látogatás fő célja közül kiemelném a régi barátságok ápolását, új kapcsolatok kialakítását, valamint Arad történelmi nevezetességeinek megismerését és a vértanúk emléke előtti tisztelgést. E célkitűzéseket figyelembe véve szervezte meg számukra a programot Hadnagy Éva tanárnő, a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatója, aki már egy mesztegnyői ifjúsági találkozó résztvevőjeként ismerte a csoport tagjait és vezetőjükkel is állandó kapcsolatban maradt. 

Megérkezésük estéjén köszöntötte a kedves vendégeket Juhász Béla, a Főgimnázium igazgatója is, majd a tánccsoport fellépése után Bognár Levente, Arad alpolgármestere meghívta a csoportot a polgármesteri hivatalba, hogy megismertesse a mesztegnyőieket Arad város történelmével és megmutassa a város gyönyörű épületét, az 1877-ben felavatott Városházát. A vastapssal jutalmazott sikeres mesztegnyői bemutatók után hangulatos táncház következett, ahol mesztegnyőiek és aradiak egymás kezét fogva lépegettek, énekeltek, táncoltak, barátkoztak.

Másnap, szombaton a polgármesteri hivatalban tett élménydús látogatás után Olasz Angéla tanarnő vezetésével – aki 2004 óta kísérő tanárként, majd előadóként rendszeresen jelen van a mesztegnyői ifjúsági találkozókon – a csoport a város épített örökségével ismerkedett. Délután a hagyományőrző Kisiratosra látogattunk, ahol Almási Vince polgármester és Hadnagy Dénes, a P. Godó Mihály Általános Iskola igazgatója fogadta a vendégeket. A virágzó település, a polgármesteri hivatal, az iskola megifjodott épülete, a Máltai-ház és a Világosi emlékmű egyaránt elismerést aratott, majd a mesztegnyőiek fergeteges táncai következtek. A gyönyörű ruhák, a szépen koreografált, alaposan kidolgozott táncok, valamint a táncosokat mozgató lelkesedés méltán aratott itt is vastapsot. Minderre a koronát a kisiratosi férfikórus és a citerazenekar művészi előadása tette fel. Ilyen gazdag és emelkedett hangulatú műsor után a finom vacsorát követően a szívek együtt kezdtek dobbanni s a mesztegnyői és kisiratosi ajkakon megszólaltak a szép magyar népdalok és nóták. A két település vezetőinek lelkében megérlelődött a közös elhatározás, mely szerint a kapcsolatot állandósítani, a barátságot pedig erősíteni és ápolni kell, mert ahogyan Kövesdiné Panyi Antónia a mesztegnyőiek véleményét megfogalmazta: „A kisiratosi fogadás csodás volt, igazán kedves, drága emberekkel találkoztunk.” A kisiratosi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Bognár Levente alpolgármester úr is.

A látogatás harmadik napja sem maradt élmények nélkül, mert délelőtt a Máriaradnai kegytemplomba látogattunk, ahol a vendégek megismerkedtek a Mária-kultusz születésével és a zarándoklat kialakulásának történetével, majd ezt követően a Hegyalja híres ménesi kadarkáját kóstolták meg a borászathoz is értő mesztegnyőiek. A Jelen Házban elfogyasztott ízletes ebéd után a vendégek a délutánt a vértanúk emlékének szentelték, megkoszorúzták a vesztőhelyen emelt emlékművet és a Szabadság-szobrot is, melyről a mesztegnyői Faluház vezetője, Antónia alpolgármester asszony így írt vendéglátóinak: „Megható szembesülés volt a koszorúzások során, igazán nagyra értékeltük, hogy leróhattuk kegyeletünket az emlékhelyen. Egy életreszóló szép emlék marad.” Az aradi látogatás hangulatát emelték és emlékezetessé tették a fiatalok számára szervezett szórakoztató programok, melyek az egykori csikys diákként Mesztegnyőn sokat táborozó Tóth Gellért nevéhez fűződnek, aki az évek során a tábor technikusává nőtte ki magát.

Érthető, hogy egy ilyen meleg baráti találkozást követően nehéz volt az elválás. A mesztegnyőiek érzékenyen vettek búcsút a házigazdáktól és meleg szavakkal köszönték meg azok munkáját is, akik Kori Edina és Kiss Eszter irányításával ellátásukról és kényelmükről gondoskodtak.

A gazdag és változatos program, mely során áttekintettük közös történelmünk fontosabb eseményeit, lehetőséget nyújtott annak tudatosítására is, hogy a közös nyelv, hagyományok, kultúránk és történelmünk által összetartozunk. Ezért Juhász Gyulával szólva fontos, hogy „Új Szent Szövetség kösse össze mind embertestvérek jó reményeit” és közösen, egymás kezét szorosan fogva munkálkodjunk azon, hogy a jelen ifjúsága a közös múlt szilárd alapjaira építhesse a jövendőt. Ehhez pedig továbbra is szükségesek az ilyen szívet-lelket melengető testvéri együttlétek.